Furgoneta de Correos
POLÍTICA

Què està passant exactament amb el vot per correu a Espanya

Hi ha 2,5 sol·licituds i només han votat 500.000

El vot per correu, aquest gran enigma que es repeteix a totes les eleccions. El proper 23 de juliol Correus s'enfronta a un repte majúscul, davant les primeres eleccions que se celebren en període de vacances. De moment, de les 2,5 milions de sol·licituds de vot per correu només se n'han exercit 500.000.

Els sindicats adverteixen de l'“engany” de Correus, que es va comprometre a una contractació “sense precedents” per garantir el vot per correu. L'organisme ha assegurat haver contractat 19.400 persones per reforçar la plantilla. Però CCOO ho nega i adverteix dels problemes que hi haurà.

El problema rau en la coincidència de dos factors. D'una banda, s'han disparat les sol·licituds de vot per correu ja que a molts la data electoral els agafa de vacances. D'altra banda, en caure durant les vacances la plantilla de Correus està sota mínims.

Segons el sindicat, en aquestes eleccions hi ha més del doble de sol·licituds de vot per correu que a les últimes generals. La xifra podria pujar encara més, ja que avui és el darrer dia per sol·licitar-ho. Mig milió de persones ja han aconseguit exercir el seu dret, però hi ha dos milions que continuen pendents de poder-ho fer.

Molts encara no han rebut la documentació

El procediment consisteix que la persona sol·licita el vot, i Correus envia la documentació al seu domicili. Finalment, l'elector lliura el vot. El problema és que encara hi ha molts votants que no han rebut la documentació, degut a l'acumulació de sol·licituds i la manca de personal.

Falten set dies perquè finalitzi el termini per votar per correu, i hi ha per davant el cap de setmana del 15 de juliol en què molts comencen les vacances. El temps es tira a sobre.

Davant la formació de llargues cues a les oficines, Correus recomana no esperar fins a l'últim moment per lliurar el vot. En molts punts, els votants mostren la seva indignació en no rebre la documentació. Denuncien “manca de voluntat” a l'hora de garantir el dret al vot.

Encreuament d'acusacions

Correus està presidit actualment per Juan Manuel Serrano, persona de màxima confiança del president en funcions Pedro Sánchez. Davant d'això, apareixen tota mena de suspicàcies.

El Partit Popular ha advertit de la gravetat de la situació, tot recordant que la sol·licitud inhabilita la persona a votar en una urna. Per això ha demanat “treballar matí, tarda i nit” per garantir el vot a tots els ciutadans. Feijóo demana als carters que “amb independència dels seus caps, reparteixin tots els vots abans que venci el termini”.

Imatge d'una persona introduint una carta d'una votació en una urna

Pedro Sánchez ha respost acusant Feijóo d'erosionar la confiança en les institucions democràtiques. Correos, en la mateixa línia, s'ha compromès amb la “seguretat i garanties” del procés de vot.

La realitat és que el vot és un dret constitucional i qualsevol irregularitat pot posar en qüestió els resultats electorals.

➡️ Política

Més notícies: