El Govern vol ara talar boscos per frenar la sequera
La mesura ha generat escepticisme en la ja de per si delicada gestió de l'emergència climàtica a Catalunya
L'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) reflecteix, entre altres coses, que la sequera ja és la principal preocupació dels catalans. La segona és la insatisfacció política, i quan totes dues es donen la mà apareix la imatge del Govern. La seva gestió de la crisi climàtica continua donant molt a desitjar malgrat els seus intents desesperats per aplicar mesures i recuperar el temps perdut.
El Departament de l'Acció Climàtica de la Generalitat anuncia ara la tala de boscos de les capçaleres de les conques fluvials per frenar la sequera. El Govern vol posar fi així al creixement descontrolat dels boscos, que ha disminuït de manera alarmant el cabal d'aigua cap als rius i els embassaments. La primera tala es farà al Ripollès per generar aigua equivalent al consum anual d'unes 2.700 persones.
L'última genialitat del Govern genera escepticisme entre molts que el veuen com un pegat més a la catastròfica gestió de l'aigua a Catalunya. El Govern intenta impulsar mesures a la desesperada per recuperar el temps perdut d'anys sense inversions. La pregunta és ara si talar arbres servirà realment per reduir la sequera, o és un altre tret a l'aire al cúmul d'irresponsabilitats al voltant d'aquesta qüestió.
Menys boscos i més aigua
El Departament d´Acció Climàtica ha alertat de l´emergència forestal que se suma a l´emergència climàtica del país. La sequera que castiga Catalunya aquests darrers anys ha estat l'estocada a la ja complicada situació dels boscos, després de diverses dècades d'abandonament. La massa forestal ha avançat fins a ocupar un 64% del territori i ha impedit que l'aigua arribi als rius i als embassaments.
Els arbres no només consumeixen més aigua sinó que amb les copes frenen l'arribada al terra d'una pluja que s'acaba evaporant. Els experts alerten que les aportacions dels rius a les conques de capçalera han disminuït fins a un 10%. Acció Climàtica conclou que "el creixement de la superfície i l'augment de la densitat dels boscos a les capçaleres està reduint l'aportació d'aigua als rius".
El Govern preveu destinar més de 3,2 milions dʻeuros en actuacions de gestió forestal per recuperar litres dʻaigua vitals en aquesta situació. Forma part del pla hidrològic de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) fins al 2027, que inclou intervencions a les masses forestals més denses. L'objectiu són aquells boscos on els arbres cobreixen més del 80% de les superfícies, i on tallant-ne un de cada quatre es podria augmentar fins a un 25% l'aigua que arriba als rius.
Incertesa davant les eleccions
La gestió del govern català ha estat molt criticada per la manca d'inversions els darrers anys per prevenir la sequera. Un cop declarada l'emergència climàtica, el Govern va imposar restriccions d'aigua als ciutadans i als agricultors. Això va generar moltes crítiques, en entendre els afectats que estaven pagant els plats trencats de la mala gestió dels governants durant anys.
La pitjor sequera en dos segles també té les seves conseqüències econòmiques, i davant la greu situació estan apareixent tota mena de solucions. Com la captació de boira mitjançant un innovador sistema, o la mateixa tala d'arbres que ara planeja la Generalitat. Però tot sembla fruit de la simple improvisació, davant d'un problema que exigirà grans inversions i molt d'encert en les decisions.
La caiguda del Govern de Pere Aragonès i la convocatòria d'eleccions no fan sinó afegir més incertesa a la situació de la sequera a Catalunya. El buit de poder en la transició al nou govern serà més temps perdut davant d'una crisi que demana solucions immediates. També cal preguntar-se quines mesures prendrà la nova administració, i si arriben massa tard.
Més notícies: