Muntatge amb un primer pla de Sílvia Orriols i un gràfic d'una enquesta del CEO desenfocat d'imatge de fons
POLÍTICA

L'enquesta de la Generalitat pregunta pel PDeCAT però no per Sílvia Orriols

El CEO evita preguntar per Aliança Catalana, que diverses enquestes situen dins del Parlament. Tot i això, sí que pregunta pel PACMA, per exemple

Aquest dijous, el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya -el CIS català perquè m'entenguin- publicava el baròmetre d'Opinió Política, el primer del 2024. Es va fer entre el 9 de febrer i el 7 de març de 2024, de manera que és anterior a la convocatòria d'eleccions per Pere Aragonès. Tampoc no recull l'efecte Puigdemont, que anunciarà avui mateix que es presentarà com a cap de llista per Junts, de manera que serveix per ben poc.

El resultat de l'últim CEO fa costat als sondejos han anat publicant aquests darrers mesos: Illa gana, ERC i Junts es disputen la segona plaça i el PP puja. Hi ha, tot i això, un detall que potser ha passat desapercebut, però que demostra una decisió política per part d'Esquerra, de qui depèn el CEO. Si busqueu les taules estadístiques, podeu veure totes les preguntes i les opcions de resposta que dona el Centre d'Estudis d'Opinió.

"Si demà se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya, ¿a quin partit votaria?", diu la pregunta 65 del baròmetre. A les respostes trobem el PP, CiU, ERC, PSC, Ciutadans, CUP, Sumar, PACMA, PDeCAT, Junts, Vox o altres partits. És curiós: el CEO recull que un entrevistat dels 2.000 va dir el nom de CiU, però no indica quins partits han nomenat els 21 que han dit “altres”.

Muntatge amb un primer pla de Sílvia Orriols de perfil rient i de fons una imatge presa des d'un balcó d'una concentració davant de l'ajuntament de Ripoll amb unes desenes de persones

Si un pensa una mica, queda clar que el CEO i la Generalitat de Catalunya han volgut amagar Aliança Catalana i Sílvia Orriols. Si mirem la fitxa tècnica de l'entrevista, veiem que es fa mitjançant una tauleta on surten predeterminats els noms de diversos partits, com ara el PDeCAT o el PACMA. Els usuaris que responen altres partits, han d'especificar quin, però, en canvi, el CEO decideix posar CiU a la mostra, però no Aliança Catalana.

Seria possible, és cert, que ningú no hagi respost el nom d'Aliança Catalana, però és estrany. L'enquesta del Periódico li atorga un 3% dels vots, de manera que gairebé és segur que algú hauria d'haver respost el nom del partit de Sílvia Orriols.

Passa el mateix quan pregunta el grau de coneixement dels líders polítics de Catalunya. Els enquestadors diuen el nom i l'entrevistat contesta si els coneix o no. A la llista hi ha Xavier Pellicer, de la CUP, Jordi Hereu o Jordi Cañas, però no Sílvia Orriols.

Pot ser que el CEO s'excusi que Aliança Catalana no és una formació que s'hagi presentat mai al Parlament. Tot i això, a ningú se li escapa que darrere hi ha una clara intencionalitat política, sufragada a més amb diners públics.

➡️ Política

Més notícies: