Muntatge de fotos de Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, amb imatge d'un edifici okupat a Barcelona
POLÍTICA

El Govern surt a defensar les 'okupacions'

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, distingeix entre okupacions bones y dolentes

Amb la intenció de desmuntar les "falsedats" de l'"extrema dreta", el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena ha sortit en defensa de les ocupacions. Elena ha desmentit que l'okupació sigui un problema, ja que "va a la baixa". I ha diferenciat entre les ocupacions socials i les delinqüencials.

Així ho ha afirmat en un article a El Periódico . El conseller insta a combatre l'okupació lligada a la delinqüència amb mà dura, però en canvi demana gestionar les “ocupacions socials” sense l'actuació de la policia.

'El problema no existeix'

Elena destaca que "a Espanya i Catalunya les ocupacions s'han reduït pràcticament un 12% entre gener i abril". Acusa a la “dreta i extrema dreta” de “manipular el debat de manera mesquina”.

Posa com a exemple el cas de la Bonanova de Barcelona, on “no és que el problema hagi desaparegut sinó que no existia”. "La realitat", segons Elena, "és que només 27 ocupacions van ser en habitatges d'ús habitual, mentre que 1.253 van ser a pisos buits".

Pel conseller, tot són "fake news de l'unionisme espanyolista". Cita, per exemple, les declaracions de Valents o Ciutadans sobre aquest tema. “Resulta paradigmàtic que cap de les dues formacions hagi obtingut representació, cosa que els hauria de conduir a una profunda reflexió”.

Elena afirma que l'any passat un 97,7% de les ocupacions van ser en habitatges buits i un percentatge similar al d'aquest any. "A més, quan es produeix una ocupació en un pis d'ús habitual, l'actuació policial és immediata", afegeix.

Imatge de la casa okupada La Ruïna al barri de la Bonanova de Barcelona

El conseller aporta una altra dada: "Segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), només entre l'1,7% i el 2% de la població està preocupada per aquest tema".

Okupacions bones i dolentes

Més enllà de les dades, Elena diferencia entre dos tipus d'ocupacions. D'una banda, les “de caràcter social, dutes a terme per famílies vulnerables que no poden accedir a un habitatge”. Afirma que aquestes ocupacions són “molt majoritàries”, i les justifica pels “fonts voltors que tenen milers de pisos buits de forma vergonyant”.

Segons la seva opinió, “la solució en aquests casos ha de ser social, no policial”.

Primer pla de Joan Ignasi Elena fent una roda de premsa

D'altra banda, les okupacions “lligades a activitats delinqüencials, com ara el narcotràfic de marihuana”. Afirma que “cal ser molt contundents” amb aquestes, i urgeix el Govern espanyol a “liderar els canvis legals en aquest àmbit”.

"Tot i que en percentatges és clarament minoritària, les ocupacions delinqüencials s’han de combatre amb tota la força política, legal i discursiva", diu Elena. Segons ell, “és inversemblant que tingui la mateixa pena una persona que punxa llum perquè no la pot pagar, que algú que ho fa per cultivar una plantació de marihuana”.

➡️ Política

Més notícies: