Salvador Illa en un podi amb el logotip de la Generalitat de Catalunya i una bandera catalana de fons.
POLÍTICA

El Govern de Salvador Illa: una setmana de vida i tres polèmiques

La Generalitat monocolor del PSC inicia el seu camí amb crítiques per diverses decisions preses per l'executiu

Fa una setmana, dimarts passat, Salvador Illa i la resta de consellers de la Generalitat es reunien per primera vegada. Era la primera trobada del Consell Executiu, que no es tornarà a reunir fins a la setmana que ve.

En només set dies, el Govern de Salvador Illa ha acumulat diverses polèmiques, que li han servit per rebre crítiques per part de l'oposició i també d'un sector de la població.

Foto de grup dels membres del nou Govern de la Generalitat de Salvador Illa

Tot i que la dita diu que a un nou Govern se li han de deixar 100 dies de marge per valorar la seva obra, les crítiques no s'han fet esperar. Les tres primeres polèmiques de l'executiu de Salvador Illa no tenen per què afectar la seva obra de govern en els propers 4 anys, però molts consideren que són tres qüestions que evidencien que han començat amb mal peu.

Executiu sobredimensionat

Gairebé tota l'oposició, especialment el PP, Vox i Aliança Catalana, van criticar la decisió de Salvador Illa d'ampliar el Govern i crear diverses noves Conselleries. La cartera d'Esports n'és un exemple clar. Ni el Gobierno d'Espanya té ministeri propi per a esports, però en nou president va apostar per crear un Departament exclusiu, posant el regidor socialista a Tarragona, Berni Álvarez, al capdavant.

Dirigents del sector van celebrar la decisió de Salvador Illa. Tot i això, no sempre crear una Conselleria d'alguna cosa concreta serveix per millorar o solucionar els problemes d'aquest àmbit. Un exemple clar és la Conselleria d'Igualtat i Feminismes que va crear el Govern de Pere Aragonès, que no va servir per frenar ni els assassinats a dones ni unes violacions que, actualment, es troben en màxims històrics.

Pla mitjà de Salvador Illa en un faristol amb cara d'enfadat i trist

Viatge a Lanzarote i absència als actes d'homenatge del 17A

La segona polèmica afecta directament Salvador Illa. El president va optar per anar-se'n de vacances a Lanzarote, on va estar fent plans amb Pedro Sánchez i la seva dona Begoña Gómez. No es tractaria de cap anomalia si no fos perquè el viatge li va impedir assistir als actes d'homenatge que, cada any, se celebren el 17 d'agost a la Rambla de Barcelona per commemorar els atemptats terroristes gihadistes de l'any 2017.

Salvador Illa es va convertir en el primer president de la Generalitat que no assisteix en aquest acte d'homenatge a les víctimes. Una decisió molt criticada per l'oposició, especialment per Junts. I és que els de Carles Puigdemont han registrat una petició per demanar la compareixença d'Illa al Parlament. El seu objectiu és que el president justifiqui la seva absència en un acte i un dia tan assenyalat a Catalunya.

Familiarisme al Govern

Ni és il·legal ni és el primer partit que ho fa. Però el fet que el PSC hagi col·locat al Govern diversos familiars directes de dirigents socialistes ha generat una onada de crítiques entre oposició i ciutadania. Primer va ser Yolanda Collboni, la germana de l'alcalde de Barcelona Jaume Collboni, qui va ser fitxada com a "assessora de projectes transversals" de la Conselleria de Presidència. I uns dies més tard, Sílvia Paneque incorporava el seu marit com a cap de gabinet de la Conselleria que lidera ella mateixa, Territori.

Dues decisions que han posat els socialistes a l'ull de l'huracà i per les quals, de nou, Junts ha demanat la compareixença de Salvador Illa al Parlament. Tot i que són dos perfils que ja exercien càrrecs similars anteriorment, consideren que és un clar "cas de nepotisme" i una "pràctica gens exemplar" que provoca "l'empitjorament de la desafecció ciutadania cap a la política". També el PP ha esclatat en les últimes hores contra aquestes decisions del Govern, acusant-lo d'"endollisme". De fet, el partit d'Alejandro Fernández ha demanat una auditoria per acabar eliminant la "despesa supèrflua" de l'administració catalana. 

➡️ Política

Més notícies: