Primer pla de Pere Aragonès capcot i amb rostre seriós
POLÍTICA

El Govern va presentar fa dos mesos la marca Halal Catalunya, que ara prohibeix Europa

El TEDH prohibeix el sacrifici animal pel ritu islàmic en considerar-lo un patiment innecessari per a l'animal


El Govern de la Generalitat va presentar al desembre la marca de menjar halal, que ara ha prohibit el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). La Promotora d'Aliments Catalans (Prodeca), associada a la Conselleria d'Alimentació, va donar a conèixer la marca Halal Catalunya des d'un esdeveniment a Riad, Aràbia Saudita. A més, la promotora va treure pit per situar Catalunya com a líder del sector del halal a Espanya.

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha prohibit aquest dimarts el sacrifici animal amb el mètode halal o kosher, perquè el considera cruel per als animals. Això dóna la raó als que fa temps que denuncien no només aquesta pràctica, sinó també el seu augment. Sense anar més lluny, en deu anys s'ha duplicat la producció d'aliments halal a Catalunya.

És la pròpia promotora del Govern qui destaca el lideratge de Catalunya en un sector que qualifica de “potencial mercat a l'alça”. La prohibició europea amenaça ara l'aposta de les autoritats catalanes per aquests productes. La preocupació del Govern coincideix amb la de la comunitat islàmica, que ha alçat la veu contra allò que consideren un atac a la llibertat religiosa.

Halal fa referència a una forma de sacrifici animal basada en les creences religioses musulmanes. Consisteix a infligir a l'animal una incisió al coll amb un ganivet esmolat, perquè es dessagri deixant intacta l'espina dorsal. Això suposa un patiment extra per a l'animal, ja que ni tan sols és atordit prèviament.

La sentència que deixa en evidència el Govern

El TEDH veu "proporcionada" la restricció de la llibertat religiosa que protegeix el benestar animal mitjançant la prohibició d'aquest tipus de sacrificis. El tribunal no considera que aquesta mesura suposi una discriminació envers els musulmans. Afegeix que l'atordiment elèctric no letal és una mesura “proporcionada” que respecta el contingut essencial del dret a la llibertat de culte establert per la UE.

La decisió s'ha conegut només unes setmanes després que el Govern presentés la marxa Halal Catalunya com un gran projecte. La Conselleria ha destacat que "Catalunya és líder d´empreses amb certificat halal i s´ha posicionat com a referència a Espanya en aliments i begudes amb segell halal". Halal Catalunya volia ser la marca de referència per promocionar els productes catalans al mercat estratègic dels països àrabs.

El debat al voltant del halal

Les crítiques de molts sectors cap a la pràctica halal sempre està mediatitzada per l'acusació d'atemptar contra la llibertat religiosa. A Catalunya, la proposta de suprimir els menús halal a les escoles de Ripoll va ser titllada de “racista”. Ara, la justícia europea dóna la raó als que assenyalaven la crueltat d'aquest tipus de sacrifici.

Més enllà del debat sobre el menjar halal, la prohibició treu al descobert el xoc cultural entre comunitats migrades i la comunitat autòctona. Allò que la comunitat islàmica veu com una pràctica religiosa habitual, els europeus ho consideren un patiment cruel per als animals. Això obre el debat sobre el respecte a la llibertat religiosa i els límits daquesta llibertat.


➡️ Política

Més notícies: