Cristina Casol a El Café de les idees de La 2
POLÍTICA

La diputada expulsada de Junts esclata en directe contra la cúpula del partit

Assenyala Albert Batet com a responsable del seu assetjament i acusa Anna Erra d'utilitzar el càrrec per fer partidisme


S'agreuja la guerra a Junts després de les denúncies de dues diputades per masclisme al si del partit. Una és Cristina Casol, la denúncia de la qual va ser arxivada i ella va acabar expulsada i relegada al grup mixt. L'altra és Aurora Madaula, el cas de la qual s'ha tornat a reobrir en tornar al seu lloc a la Mesa del Parlament després de dos mesos de baixa.

Cristina Casol ha trencat el seu silenci aquest dimecres en una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de TVE. La diputada ha acusat Junts de ser “un partit masclista” i ha responsabilitzat Albert Batet del seu presumpte assetjament. A més, ha acusat la presidenta del Parlament, Anna Erra, d'“utilitzar el seu càrrec per fer partidisme”.

Aquesta guerra enfronta les diputades Cristina Casol i Aurora Madaula, afins a la presidenta del partit, Laura Borràs, contra la cúpula del partit. Aquesta està controlada pels afins al secretari general, Jordi Turull, com la mateixa Anna Erra. Els dirigents del partit acusen les denunciants d'utilitzar el feminisme per lliurar una guerra interna, i aquestes denuncien la falta d'imparcialitat de la comissió de garanties.

Cristina Casol alça la veu contra el partit

Cristina Casol ha responsabilitzat del seu presumpte assetjament el líder del grup parlamentari, Albert Batet. "L´informe de l´Oficina d´Igualtat diu que no es demostra que hagi participat directament d´aquests fets, però sí el seu entorn immediat", afegeix. D'aquesta manera apunta a les altes esferes del partit, i parla rotundament d'"assetjament per raó de gènere".

Casol parla d'actituds denigrants de companys de partit cap a ella i d'altres diputades pel fet de ser dones. Posa com a exemple els crits i les recriminacions a les discussions polítiques, dirigides només a les dones. "Es tracta d'un biaix de gènere, perquè els crits i les recriminacions no es dirigeixen als homes, només a les dones", ha explicat.

La diputada, ara al grup mixt, admet que “les seqüeles no són visibles” i per això “el fet probatori és molt difícil”. Però sí que ha descrit “un ambient molt contaminat i molt tòxic” que ha portat a un “assetjament psicològic”. Assegura sentir-se “alliberada” després de sortir del grup parlamentari, i diu haver trobat la “pau” i estar “bé d'ànims”.

Esperant què passa amb Aurora Madaula

Cristina Casol afirma que la seva expulsió del partit és una mostra més de l'assetjament que diu que ha patit. Assegura sentir-se decebuda per “la manera tan antiga de fer política” d'una formació que diu que és nova. Aquestes pràctiques consisteixen, segons descriu, a “destruir l'adversari dient que està boig per no fer allò que mana el grup”.

Primer pla de la diputada Cristina Casol

A més, creu que persones que venien de fora de la política com Laura Borràs o ella mateixa estan perdent pes respecte del sector orgànic. Això reflecteix l'enfrontament real entre els dos sectors, el de Laura Borràs i el de Jordi Turull. Casol ho té clar, “Junts és un partit masclista perquè jo he patit masclisme”.

El sector oficialista va guanyar el primer pols amb l'arxiu de la denúncia i l'expulsió de Casol. Ara encara queda per dirimir el cas d'Aurora Madaula. Casol no descarta acudir a la justícia ordinària per denunciar-ne l'assetjament, però vol esperar la resolució del cas Madaula per emprendre mesures legals.

➡️ Política

Més notícies: