Primer pla de Joan Ignasi Elena parlant i alçant el braç dret cap endavant
POLÍTICA

El Govern ofereix ajuda policial a França amb la delinqüència disparada a Catalunya

Barcelona ja és la segona ciutat europea amb més robatoris, i l'any passat la criminalitat es va disparar un 57% més que al

Segons les últimes dades d'Eurostat, Barcelona ja és la segona capital europea amb més robatoris (326.000 per cada 100.000 habitants), només darrere de Brussel·les. Segons el Ministeri de l'Interior, a Catalunya la criminalitat es va incrementar un 57% més que a la resta d'Espanya l'any passat. La seguretat ha esdevingut des de fa temps la principal preocupació de molts catalans.

L'augment de la delinqüència ha posat damunt la taula la necessitat de més policia. Tot i això, en l'últim debat parlamentari sobre la seguretat, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va afirmar que “Catalunya és un país segur”. Segons va dir, "l'objectiu de la seguretat és garantir drets i llibertats, i això no s'aconsegueix des de lʻacció policial".

Mentre que a Catalunya la delinqüència es dispara, la Conselleria d'Interior ha ofert Mossos a França per reforçar la seguretat dels Jocs Olímpics de París. Així ho ha confirmat el mateix conseller, després de reunir-se amb diversos mandataris francesos. El Govern proposa així cedir els seus agents, en ple clam dels catalans perquè hi hagi més policies als carrers.

Més Mossos... per a França

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet un viatge institucional de dos dies a París per “compartir necessitats, inquietuds, informació i experiències”. El conseller ha subratllat la necessitat “d'una col·laboració i bona entesa” en matèria policial entre Catalunya i França. S'ha reunit, entre altres, amb el ministeri de l'Interior francès.

Segons ha afirmat Elena mateix, han abordat qüestions com la lluita contra el narcotràfic i l'enduriment de les penes. Igualment, ha destacat el compromís “d'un diàleg permanent i un intercanvi d'informació sobre la prevenció de l'extremisme, la radicalització, la delinqüència i els grups violents”. El conseller ha aprofitat la visita per explicar al seu homòleg francès “el funcionament del model policial de la policia catalana i la seva aposta per la feminització”.

En el marc de la trobada, Elena ha ofert a França la possibilitat de reforçar el dispositiu policial dels Jocs Olímpics de París amb Mossos. Elena ha defensat que la Policia de la Generalitat és “un cos integral en període de creixement quant a efectius, tecnologia i competències”. Cosa que no coincideix amb la percepció creixent d'inseguretat de la població catalana.

Els catalans volen més protecció

Segons la darrera enquesta de seguretat de la Generalitat, més del 45% dels enquestats han canviat els seus hàbits pel temor a patir un delicte. La meitat del percentatge són dones. Això, sumat a les dades preocupants de l'augment dels delictes, exposa un clar problema d'inseguretat a Catalunya.

Fa tot just uns dies, van fer la volta al món les imatges d'una agressió masclista múltiple al metro de Barcelona, protagonitzada per un magribí multireincident. En lloc d'oferir més protecció, el Govern es va limitar a posar un telèfon d'assistència a les víctimes. Només la pressió social va aconseguir que el subjecte, inicialment posat en llibertat, acabés entre reixes.

L'agressió del metro ha estat la gota que ha fet vessar el got de la paciència de molts ciutadans. Les xarxes socials van ser un formiguer d'indignats que, entre altres coses, demanaven més policia als carrers dels municipis catalans. Interior va anunciar a l'últim debat la intenció de reforçar el cos fins a 22.000 efectius, però de moment segueix la sensació de desprotecció davant l'augment de la delinqüència.

➡️ Política

Més notícies: