La portaveu del Govern de la Generalitat al faristol fent una roda de premsa
POLÍTICA

El Govern obre una 'ambaixada' a Colòmbia per 'consolidar' el procés de pau

La portaveu Patrícia Plaja parla d''interès estratègic'

La portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha comparegut per informar sobre els acords aprovats aquest matí al Consell Executiu. En matèria d'acció exterior, ha anunciat la creació de la nova delegació a Colòmbia, Bolívia, l'Equador, el Perú i Veneçuela.

La creació d'aquesta delegació amb seu a Bogotà neix, ha dit, de l'“interès estratègic” de Colòmbia com a potència regional a Sud-amèrica. El Govern entén que “tot i el llarg historial de conflictes interns”, el país es troba en un “moment clau”. En aquest sentit, ha cridat a “consolidar el procés de pau i justícia social”.

La Generalitat ha culminat avui tots els tràmits per a la posada en marxa de la “Delegació del Govern als Estats Andins”. Tindrà seu a Bogotà i albergarà els cinc països esmentats. Amb aquest pas, el Govern “consolida la seva presència a Amèrica Llatina, amb presència pràcticament al 100% del continent”.

Plaja també ha anunciat que avui mateix el departament d'Exteriors posa en marxa el procés de selecció per escollir el nou delegat”. També ha aprofitat per treure pit. “Avui el Govern té més delegacions a l'exterior que mai”, ha dit, “amb 21 delegacions a 70 països diferents”.

Una prioritat del Govern Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va deixar clar que l'acció exterior seria una de les prioritats del seu govern. Fa només unes setmanes treia pit perquè “som la nació sense Estat amb més presència a l'estranger”. Ara, el seu pla suma una nova delegació en un lloc “estratègic”.

Primer pla de Pere Aragonès en una declaració institucional

L'any passat la Generalitat va augmentar un 74% el pressupost per a delegacions exteriors i va acabar l'any amb més del doble d'ambaixades. Aquesta va ser una aposta directa de Pere Aragonès amb una voluntat política clara. L'acció exterior del seu govern es vehicula a través d'aquesta xarxa d'ambaixades en l'àmbit econòmic, empresarial i comercial.

La intenció del Govern és “tenir veu pròpia al món sense intermediaris ni tuteles”. Però aquestes estructures són al punt de mira de la Justícia, que intenta evitar l'ús de fons públics per fer propaganda independentista. Amb l'anunci d'avui, la Generalitat estén la seva xarxa als cinc continents.

➡️ Política

Més notícies: