Muntatge de fotos de primer pla del rei Felip VI de Borbó i, al costat, una imatge de Pedro Sánchez amb rostre seriós
POLÍTICA

Els 3 zascas de Felip VI a Pedro Sánchez i algún altre recado

El Rei ha pronunciat el discurs de Nadal més polític

De manera molt significativa, el rei Felip VI ha pronunciat aquest 24 de desembre del 2023 el seu discurs de Nadal més polític que es recorda en anys. El monarca ha sortit en defensa de la Constitució i ha criticat la degradació de les institucions. I ho ha fet sense les marrades acostumades altres vegades.

Felip VI ha pronunciat el discurs en un moment de crispació polític per la llei d'amnistia i els atacs al poder judicial. Per això ha remarcat la Constitució, la unitat, la separació de poders i la integritat institucional com a garanties per superar la crisi política espanyola. En definitiva, per a una Espanya “en pau i en llibertat”.

1. Res fora de la Constitució

“Fora del respecte a la Constitució no hi ha democràcia ni convivència possibles, no hi ha llibertats sinó imposició, no hi ha llei sinó arbitrarietat. Fora de la Constitució no hi ha una Espanya en pau i en llibertat”. És la part central del discurs de Nadal del rei, en al·lusió clara a la llei d'amnistia que impulsa el Govern de Pedro Sánchez.

El rei ha recordat que “gràcies a la Constitució aconseguim superar la divisió, que ha estat la causa de molts errors de la nostra història”. I ha afegit que “evitar que mai el germen de la discòrdia s'instal·li entre nosaltres és un deure moral que tenim tots”. El rei ha apel·lat a preservar la Constitució i conservar-ne la identitat.

2. Igualtat dels espanyols

"La unitat serà també clau perquè puguem afrontar amb èxit els seriosos i complexos reptes de futur a què Espanya s'enfronta avui", ha dit el rei. Per ell, “la raó última dels nostres èxits ha estat la unitat del nostre país”. Una unitat basada en els nostres valors democràtics i en la cohesió, en els vincles sòlids de l'Estat amb les nostres comunitats autònomes i en la solidaritat entre totes elles.

En el moment d'angoixa actual, el rei ha volgut llançar un missatge d'esperança, en dir que “Espanya seguirà endavant”. Ho farà, ha dit, “amb determinació, amb esperança, ho farem junts, conscients de la nostra realitat històrica i actual”. I ha reafirmat el seu compromís amb aquest camí, “perquè és la meva convicció”.

3. Separació de poders

El rei Felip VI ha posat èmfasi en la degradació institucional, una de les principals preocupacions dels espanyols en el moment actual. “Totes les institucions de l'Estat tenim el deure de conduir-nos amb la responsabilitat més gran i procurar sempre els interessos generals de tots els espanyols amb lleialtat a la Constitució. Cada institució ha de situar-se al lloc que constitucionalment li correspon, exercir les funcions que li estiguin atribuïdes i complir les obligacions”, ha dit.

A més, en clara al·lusió al moment actual, ha apel·lat a "respectar també les altres institucions en l'exercici de les seves pròpies competències i contribuir mútuament al seu enfortiment i al seu prestigi". El rei ha demanat “vetllar pel bon nom, la dignitat i el respecte al nostre país”. Al rerefons hi ha la degradació de les institucions i els atacs al poder judicial.

Altres encàrrecs del rei Felip VI

La Constitució i la integritat institucional han centrat el discurs més polític del rei Felip VI. Però el monarca també s'ha mostrat preocupat per “les dificultats econòmiques i socials que afecten la vida diària de molts espanyols”. Especialment, en els àmbits de “l'ocupació, la sanitat, l'educació i el preu dels serveis bàsics”.

El rei també ha parlat de “la violència contra la dona, les dificultats dels joves o l'accés a la vivenda”. L'esquerra ha criticat que el rei no hagi esmentat l'amenaça de l'extrema dreta. I l'independentisme ha tornat a assenyalar l'orifèn franquista de la institució de la Corona, i ha considerat irrellevants les seves paraules.