Muntatge de Pere Aragonès de fons amb quatre persones vestint un nikab
POLÍTICA

El Govern ja parla de 'la Catalunya dels 9 milions'

Carles Campuzano destaca el 'repte de viure junts'

Catalunya ha passat en anys a ser el país dels sis milions al dels vuit milions i un 21% d'immigració. Fins no fa gaire, el relat que presentava Catalunya com a terra d'acollida semblava incontestable. Però la conflictivitat social i l'apogeu de l'independentisme identitari han trencat definitivament el debat.

A Europa, el cansament dels ciutadans cap a la degradació i la inseguretat ha portat a la instauració de governs conservadors recolzats per la ultradreta. A Catalunya, el fenomen també ha tret la pota. Aliança Catalana, un partit indepe i antiimmigració, va arrasar a les municipals de Ripoll i amenaça de fer el salt al Parlament.

Preocupats per la situació, el Cercle d'Economia va organitzar un cicle de xerrades sobre “La immigració als països avançats”. Aquesta setmana hi ha intervingut Carles Campuzano, conseller de Drets Socials. El representant del Govern ha esmentat el “repte de viure junts” a la Catalunya dels 9 milions.

La Catalunya dels 9 milions

Albert Esteve, del Centre d'Estudis Demogràfics (CED), dependent del Govern, ha parlat sobre el repte demogràfic a Catalunya. Ha reconegut que Catalunya va arribar als sis milions perquè naixia més gent de la que moria. Però que ha arribat als vuit milions perquè “el pes de la immigració entre els joves és més alt que mai”.

El demògraf no veu senyals d'un canvi de tendència, i ha pronosticat l'arribada d'uns 500.000 immigrants al'any a Espanya. D'aquests, al voltant del 25% aniran a Catalunya. Això ja ha passat amb la darrera crisi migratòria, quan el Govern va derivar a Catalunya un contingent de l'allau migratòria a les Illes Canàries.

Muntatge amb una foto d'una multitud de joves, la majoria magribins, celebrant al carrer el triomf de la selecció marroquina de futbol al Mundial i una fletxa ascendent vermella

En menys d'una dècada Catalunya arribarà als 9 milions d'habitants, segons Esteve. Campuzano ha insistit en la necessitat d´acollida. Al mateix temps, però, ha demanat als immigrants un esforç d'integració, ia més ha assenyalat la necessitat de tenir més eines per gestionar la immigració.

Calella i Aragonès, les dues cares

Segons Campuzano, “faran falta polítiques de gestió del flux migratori” perquè Catalunya tingui una millor estratègia. El conseller ha esmentat la necessitat d‟una política pròpia d‟immigració però també d‟un millor finançament. És clar que per al Govern el problema no és la immigració sinó la gestió de la mateixa.

De fet, aquest mateix dijous el president Pere Aragonès ha reforçat el compromís de Catalunya amb l‟acollida davant l‟ACNUR. Ha estat durant un fòrum sobre la immigració a Ginebra. Aragonès ha reclamat més protagonisme de Catalunya a la presa de decisions, i ha afirmat el seu compromís amb l'acollida de refugiats.

L'altra cara és Calella i la petició del seu alcalde, Marc Buch, de Junts per Catalunya, per expulsar els immigrants amb delictes reincidents. Els alcaldes de Junts al Maresme han donat suport a la petició de l'alcalde, trencant així amb el relat oficial del partit. És clar que alguna cosa està canviant a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: