Imatge d'un cementiri islàmic amb desenes de tombes
POLÍTICA

El Govern 'recomana' espais a tots els cementiris per a enterraments musulmans

Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll, respon rotundament a la proposta que ha rebut de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat


Fa uns quants anys que la comunitat musulmana de Catalunya reclamava espais habilitats als cementiris per a la seva religió. I enviaven un avís: els propers anys molts d'aquests ciutadans ho demanarien. Fins fa poc, només Manresa, Calonge, Sant Feliu de Guíxols i Barcelona comptaven amb espais per a musulmans als seus cementiris. Fa dos anys, el 2021, el cementiri de Collserola estrenava un recinte islàmic amb 86 tombes noves d'un total de gairebé 260 per a musulmans.

Ara la Generalitat de Catalunya ha enviat una recomanació a tots els ajuntaments. Ho ha fet la Direcció General dAfers Religiosos. A la missiva, es recomana als consistoris catalans que reservin espais als cementiris municipals per a enterraments musulmans i se'ls cita per a una sessió informativa sobre aquest assumpte. Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll i líder d'Aliança Catalana, ha fet pública la seva resposta a la comunicació.

Primer pla de Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana

"Bon dia. No, no és del nostre interès. No estem gens interessat a fomentar la segregació dels vius ni la dels morts i encara menys concedir privilegis a les comunitats que no respecten els valors occidentals i que tenen actituds clarament misògines. És la immigració qui s'ha d'adaptar a Catalunya i no Catalunya qui ha de fer concessions gratuïtes a les comissions d'immigrants. Gràcies”, diu la resposta que Sílvia Orriols ha enviat a la Generalitat.

Com és habitual a les publicacions d'Orriols, la resposta s'ha tornat viral en pocs minuts i acumular desenes de comentaris a favor. Alguns deixen clar el seu punt de vista: “Si volen fer cementiris privats cap problema, però que no pretenguin que els poders públics amb els nostres impostos els facin a mida. Els enterraments públics han de ser iguals per a tots, sense distincions. No podem tornar a l'Edat Mitjana".

L'islam demana que abans d'enterrar un musulmà, els familiars han de rentar el cos del difunt mentre reciten parts de l'Alcorà. El cos és enterrat sota terra, sense taüt i amb la cara mirant a la Meca. L'any 2021 s'estimava que hi havia més de 100.000 musulmans menors d'edat a Catalunya. La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya fa temps que demana un cementiri islàmic a cada província catalana.

➡️ Política

Més notícies: