El Govern, en alerta: immigrants malalts arriben a Catalunya per tractar-se de franc
Un de cada quatre tractaments de càncer infantil és a nens peruans sense documentació
La xifra és cridanera, un de cada quatre tractaments de càncer infantil a Barcelona són de menors immigrants sense documentació. Es tracta de nens procedents del Perú que viatgen a Catalunya per tractar-se de càncers en estat avançat. Això provoca més tensió als hospitals de Sant Joan de Déu i de la Vall d'Hebron.
El cas és tan alarmant que la Generalitat s'ha posat en contacte amb les direccions dels hospitals peruans per frenar l'enviament de pacients pediàtrics. Les primeres alarmes van saltar el 2022, i el departament que aleshores dirigia Josep Maria Argimón va contactar amb el consolat. A l'observar que la situació no canviava, el nou conseller, Manel Balcells, es va reunir amb l'ambaixador peruà a Madrid.
Els contactes amb el Ministeri de Salut del Perú i la seguretat social d'allà gairebé no han servit de res. Farts de la situació, el Govern ha optat pel contacte directe amb els principals hospitals de Lima. El problema aprofundeix en el col·lapse del sistema sanitari a Catalunya, els recursos del qual ja són molt limitats.
Empesos pels mateixos metges
Segons El Confidencial, a l'últim any i mig els hospitals barcelonins han atès una mitjana d'una família en situació irregular a la setmana. Procedeixen del Perú, i sol tractar-se de nens amb càncer amb mal pronòstic. Això ha destapat una dura realitat, de la qual, però, el sistema sanitari català no se'n pot fer càrrec.
Solen ser els mateixos metges dels hospitals peruans els que empenyen les famílies a viatjar a Barcelona per trobar una solució. Aquestes famílies viatgen a Barcelona com la darrera esperança per a la somiada curació. Els casos es difonen boca a boca ia través d'internet, en fòrums i xarxes socials, i així es crea un efecte crida.
En alguns casos contrastats, les famílies hipotequen tot allò que tenen per pagar els costos del viatge. Ara el Departament de Salut intenta frenar l'arribada d'aquestes famílies. D'una banda, per mantenir el difícil equilibri entre el servei assistencial i la sostenibilitat econòmica, i de l'altra, per impedir les falses esperances d'una curació que no sempre arriba.
Un bany de realitat
Des que es va detectar el problema fins ara, els hospitals barcelonins han atès 110 nens malalts de càncer que van accedir al sistema de salut de manera irregular. La majoria procedeixen del Perú, encara que també n'hi ha d'altres països. De fet, en els darrers mesos hi ha hagut un desembarcament de famílies paraguaies, i el Departament tem que es pugui estar repetint el mateix patró.
En tot cas, aquest cas ha demostrat que malgrat el drama humanitari que representa els recursos dels serveis públics són limitats. Molts ciutadans tenen la sensació que els que paguen la sanitat amb els seus impostos solen estar sempre a la cua de llargues llistes d'espera. El col·lapse de la sanitat és un dels principals problemes que travessa Catalunya, i els ciutadans culpen el Govern de la seva gestió.
Més notícies: