Muntatge amb foto de Pedro Sánchez

POLÍTICA

El Gobierno diu que la immigració il·legal és una amenaça per a la seguretat nacional

Els fluxos migratoris apareixen ja al capdavant del rànquing de principals factors de l'Anàlisi de Riscos

Fins ara, el Govern de Pedro Sánchez i l'esquerra en general es negaven a admetre el problema de la immigració il·legal vinculat a la seguretat nacional. Aquesta qüestió ja figura entre les tres principals amenaces per al país, segons el darrer informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN). Al costat de la immigració hi ha el terrorisme i la radicalització, per l'augment de l'amenaça gihadista després de l'ofensiva d'Israel a Gaza.

Fins ara s'han fet quatre informes de la seguretat nacional, coneguts com a Anàlisi de Riscos. El 2020 i 2021 es va identificar les pandèmies i les epidèmies com el principal risc per a la seguretat, mentre que el 2022 la invasió d'Ucraïna va acaparar tota l'atenció. A l'últim informe del 2023, les campanyes de desinformació s'han convertit en la principal preocupació, seguit dels fluxos migratoris i el terrorisme.

La immigració només havia aparegut a l'Anàlisi de Riscos del 2021, encara que en aquella ocasió va ocupar el cinquè lloc. Segons dades del Ministeri de l'Interior, la immigració irregular va augmentar un 82% l'any passat a Espanya. Una xifra sense precedents que fa que aquesta qüestió aparegui ja al capdavant de la llista de les principals preocupacions segons el Govern de Pedro Sánchez.

La immigració, preocupació principal a Espanya

Segons l'informe del Departament de Seguretat Nacional, la immigració il·legal representa un factor de preocupació d'“intensitat molt alta”. Comparteix un lloc prioritari a la taula juntament amb les campanyes de desinformació dissenyades per sectors hostils per afeblir l'Estat. El segueixen per sota les amenaces d'“intensitat alta”, com ara la tensió estratègica i nacional, el terrorisme i la radicalització, el canvi climàtic, la inestabilitat econòmica, la vulnerabilitat estratègica, l'espionatge i les catàstrofes naturals.

Diversos migrants són atesos pels serveis d'emergències, al moll de La Restinga, a 9 de novembre de 2023, a El Hierro, Illes Canàries

A Espanya, la immigració irregular ha crescut a un ritme inaudit el darrer any en la mateixa mesura que augmenten la inseguretat i els problemes de convivència. Sindicats policials reconeixen que a algunes regions i grans ciutats d'Espanya la situació comença a ser difícil de controlar. Hi ha zones on la policia ha perdut l'autoritat i les grans concentracions d'immigració coincideixen amb situacions de caos i violència.

A més, l'estudi del Departament de Seguretat Nacional conclou que, segons la percepció de l'evolució de les amenaces en els propers cinc i deu anys, la cosa empitjorarà. És a dir, que Espanya encara no ha tocat fons i els principals problemes de seguretat es poden agreujar. Això especialment latent en el cas del terrorisme i la radicalització, que en els darrers mesos és la principal preocupació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Immigració, inseguretat i terrorisme

Segons experts i sindicats policials, la immigració irregular està directament vinculada als problemes d'inseguretat a barris i ciutats. Els nouvinguts són allotjats durant un curt espai de temps per l'Estat, però després queden al carrer i fora de control. Això crea borses de pobresa que en molts casos acaben derivant a casos de delinqüència, emparats un Codi Penal que afavoreix la multireincidència.

Un altre fenomen vinculat a la immigració irregular és el de l'amenaça terrorista i gihadista. Els fluxos migratoris dels darrers anys, sobretot l'anomenada ruta dels Balcans, van ser porta d'entrada de gihadistes radicals que després actuaven a Europa. Ara, els experts en seguretat nacional adverteixen del risc que el terrorisme islamista aprofiti els fluxos migratoris de les Canàries i les Balears per colar-se a Espanya.

➡️ Política

Més notícies: