Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta
POLÍTICA

Frankenstein 2.0: l'últim invent de Pedro Sánchez

El PSOE anirà a la investidura amb 179 suports assegurats


Pedro Sánchez arrissa el ris, i després d'assegurar-se la investidura amb el sí de Junts per Catalunya s'atrau també a la diputada de Coalició Canària. Socialistes i canaris han arribat a un acord per eixamplar el bloc d'investidura fins als 179 diputats. L'objectiu del PSOE és donar estabilitat a la legislatura amb consensos més amplis.

A Ferraz saben que el panorama que s'acosta és com a mínim inquietant. Pedro Sánchez encapçalarà un govern de coalició més dividit que mai i amb molts perills latents. L'amenaça constant de Podemos, la volatilitat de Puigdemont, la pugna entre ERC i Junts, o la tensió entre esquerra i dreta, converteix la legislatura en una muntanya russa.

PSOE i Sumar s'enfronten a un repte majúscul. Perquè a més de haver de concedir importants privilegis a nacionalistes i independentistes, hauran d'anar equilibrant els contrapesos dins de la coalició. L'objectiu és evitar que la legislatura descarrili, perquè darrere està amenaçant una dreta assedegada de poder.

CC i PNB, les claus de l'estabilitat

El PSOE ha tancat un acord de legislatura amb Coalició Canària (CC). Es tracta d'un important cop d'efecte, perquè els canaris havien votat a favor de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo i ara se sumen al bloc de PSOE-Sumar. Els socialistes es comprometen a complir l'agenda canària en la seva totalitat, i no només una part com sostenien fins ara.

Aitor Esteban en un acte electoral del PNB a Vitòria el 9 de juliol de 2023

A més, el PSOE ha tancat també l'acord amb el PNB, que inclou la cessió del Règim Econòmic de la Seguretat Social al País Basc en els pròxims dos anys. Sánchez s'ha compromès al reconeixement de la nació basca i a ampliar el concert econòmic. Coalició Canària i el PNB es converteixen així en elements importants per garantir l'estabilitat de la legislatura.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, té previst anunciar dilluns les dates del debat d'investidura. Serà, amb tota seguretat, el 15 i 16 de novembre. El nou govern haurà de lidiar amb les exigències permanents de l'independentisme, però també amb la rebel·lió interna a Sumar i l'augment de la pluralitat ideològica.

Més tensió esquerra-dreta

Pedro Sánchez anirà a la investidura amb 179 suports assegurats (la majoria absoluta està en 176). Això rearma a PSOE i Sumar en la seva batalla pel relat de la coalició democràtica. O dit d'una altra manera, la dreta ho tindrà més difícil per justificar que Pedro Sánchez està portant Espanya a una dictadura.

Muntatge de Pedro Sánchez amb Puigdemont i Oriol Junqueras mirant-lo

Un dels focus de preocupació és la tensió que pugui aparèixer entre esquerra i dreta. La presència de Junts i la pressió d'importants empresaris bascos sobre el PNB fan bascular la coalició cap a la dreta. A l'altre costat, Podemos, ERC, Bildu i el BNG seguiran intentant arrossegar el govern cap a l'esquerra.

Mesures com la revalorització de les pensions, la pujada del salari mínim o la reducció de la jornada laboral poden generar conflictes importants. La substitució de Sumar per Podemos és fonamental per a l'harmonia en la presa de decisions conjuntes. No en va el PSOE ha demanat a Yolanda Díaz tenir controlats als cinc diputats de Podemos.

➡️ Política

Més notícies: