Primer pla mitjà de Gonzalo Boye amb la boca oberta
POLÍTICA

Gonzalo Boye, l'advocat del procés que col·lecciona derrotes judicials

El nou revés de la justícia europea a Carles Puigdemont posa en dubte l'advocat xilè

Gonzalo Boye és una d'aquelles figures que han guanyat molt de pes mediàtic gràcies al 'procés'. En els darrers anys, aquest xilè de 58 anys s'ha convertit en l'advocat d'algunes de les principals figures processistes perseguides per la justícia. Concretament de Junts per Catalunya. I tots ells tenen una cosa en comú: han acumulat derrota rere derrota als tribunals.

El darrer cas l'hem viscut aquesta setmana. El Tribunal General de la Unió Europa desestimava els recursos presentats per Gonzalo Boye i declarava que Carles Puigdemont no té immunitat. Tampoc no la tenen ni Toni Comín ni Clara Ponsatí, altres representats de l'advocat xilè.

Aquest és un altre revés important per a Boye i els seus clients. Un més per afegir a una àmplia col·lecció de derrotes que acumula a l'hora de defensar polítics processistes. A efectes pràctics, l'advocat recomanat per Jaume Asens, diputat de Podem, ha esdevingut un enemic més per a gent com Quim Torra, Laura Borràs o Carles Puigdemont.

Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat

Gonzalo Boye va ser l'advocat de Quim Torra a la causa en què la justícia espanyola acusava l'expresident de desobediència. Ho recordaran: el cas sobre la pancarta a favor dels “presos” que Torra es va negar a treure del balcó de la Generalitat. El resultat també el recordaran: Torra va deixar de ser el president de Catalunya després de ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia.

Laura Borràs és una altra 'víctima' de Gonzalo Boye. L'advocat xilè va assumir la defensa de la presidenta de Junts en el cas de corrupció que li va costar el càrrec de diputada i de presidenta del Parlament. Un cop més, la seva tàctica va acabar amb una contundent derrota. Laura Borràs va ser condemnada a 4 anys i mig de presó, a 13 anys d'inhabilitació i una multa de 36.000 euros: el delicte, falsedat de document oficial i prevaricació administrativa.

Primer pla de Laura Borràs amb una mirada trista

Però sens dubte, la partida més important que ha lliurat Gonzalo Boye és la dels “exiliats”. Fins ara, ha pogut allargar al màxim tots els processos per evitar la detenció dels seus clients a Europa. Però després de més de 5 anys de batalla, la justícia europea ja ha dit a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí que no tenen immunitat. I això obre nous escenaris, però poc favorables als polítics processistes.

La sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) és recurrible i segurament Gonzalo Boye seguirà el joc d'allargar al máxim la partida. També ho està fent amb el cas de Laura Borràs. Però cada cop queda més clar que el processisme ha regalat la seva defensa a un advocat que, de moment, només col·lecciona derrotes judicials.

➡️ Política

Més notícies: