Diversos manifestants al Iemen protesten per la crema d'un Alcorà a Suècia aixecant un Alcorà i diverses pancartes amb lletres verdes i vermelles en àrab

POLÍTICA

El gihadisme, un llop dorment que desperta a Europa després dels atemptats de Moscou

L'amenaça a Europa creix per l'extensió dels tentacles de l'IS-K, organització terrorista que hauria atacat a Rússia

L'atemptat gihadista al Crocus de City Hall de Moscou és el més mortífer dels últims vint anys a Rússia, i el pitjor a terra europeu des dels atacs del 2015 a París. Tot i els intents del Kremlin d'implicar Ucraïna, cada cop queden menys dubtes sobre l'autoria de l'Estat Islàmic. Això reactiva l'alerta terrorista a Europa, on fa temps que el gihadisme augmenta la seva activitat.

Si el terrorisme islamista ha actuat aquesta vegada a Rússia i no a Europea obeeix a raons de tipus logístic. Els terroristes haurien aprofitat la debilitat de la intel·ligència russa i de les seves defenses interiors, que ara es concentren al front ucraïnès. En canvi, el reforç de la seguretat interior aquests últims mesos als països europeus ha avortat diversos atacs i ha dissuadit els gihadistes.

Imatge dels disturbis a França, amb dos cotxes bolcats en flames

Però l'atac a Moscou és un avís a Europa, sobretot pel canvi de paradigma al terrorisme islamista. Les evidències apunten com a autor de la matança a l'Estat Islàmic Khorasan (IS-K). Aquesta franquícia compta ara amb una capacitat més gran de perpetrar accions a gran escala, i després de diversos atemptats a l'Iran, Turquia i Rússia, podria plantejar-se també un gran atac a Europa.

L'IS-K s'està establint a Europa

L'amenaça a Europa creix per l'extensió dels tentacles de l'IS-K, que té prou capacitat operativa per plantejar-se una acció a gran escala. Durant anys, l'Estat Islàmic ha cridat accions en solitari perquè no comptava amb prou força per coordinar grans atemptats. Això ara hauria canviat, i ha obligat les policies europees a augmentar l'alerta antiterrorista.

Però, a més, l'amenaça creix perquè els conflictes regionals com el de Palestina han propiciat una crida al gihad mundial. L'amenaça ja no és només a l'Àfrica oa l'Àsia, sinó que es trasllada fins al mateix cor d'occident. Les evidències policials apunten a l'establiment de diverses cèl·lules de l'IS-K a Europa, i algunes ja van ser desmantellades l'estiu passat en llocs com Alemanya o els Països Baixos.

En poc temps, l'Estat Islàmic hauria aconseguit passar dels llops solitaris a les cèl·lules gihadistes amb capacitat per actuar. I això torna a convertir el gihadisme en la principal amenaça per a la seguretat a Europa. Els experts creuen que és qüestió de temps, i que la letalitat serà encara més gran que els atemptats de París.

Catalunya i Espanya, focus de l'islamisme radical

Tot i que el reforç de la seguretat ha impedit nous atacs a Europa, els terroristes han trobat a Ucraïna una porta d'entrada al continent. Els detinguts l'any passat a Alemanya i els Països Baixos havien entrat fent servir la ruta ucraïnesa. El 2022 la intel·ligència nord-americana va confirmar la troballa de cèl·lules gihadistes a Ucraïna, on a més tenen accés al mercat negre d'armes i explosius.

Espanya és un dels països europeus amb més preocupació sobre la seguretat, tant pel creixement de la immigració com per la propagació de l'islamisme radical. En els darrers mesos s'han efectuat detencions relacionades amb el terrorisme islamista a ciutats com Ceuta, Almeria, Madrid i Barcelona. Catalunya és la comunitat amb més immigració d'origen islàmic i un dels principals focus del salafisme a Europa.

Les autoritats espanyoles van augmentar al desembre el nivell d'alerta antiterrorista quatre reforçat. L'atemptat de Moscou és un nou toc d'atenció per no abaixar la guàrdia, especialment en les tasques de vigilància a les comunitats islamistes. El gihadisme és un llop dorment que ha despertat, i està preparat per atacar amb la pitjor de les forces.

➡️ Política

Més notícies: