Muntatge fotogràfic amb Pere Aragonès subjectant una bandera catalana amb un mapamundi de fons
POLÍTICA

La Generalitat llença la casa per la finestra amb les 'ambaixades'

El Govern treu pit per ser 'la nació sense estat amb més representació al món'

La Generalitat de Catalunya ha culminat aquest dimarts els tràmits per obrir una nova 'ambaixada' a l'estranger. Es tracta de la Delegació als Estats Andins, que amb seu a Bogotà cobrirà els territoris de Colòmbia, Equador, Bolívia, Perú i Veneçuela. Amb aquesta són ja 21 les delegacions catalanes al món.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha tret pit aquest dimarts durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu. "Avui el Govern té més delegacions que mai a l'exterior", ha dit. I ha afegit que "no hi ha cap altre govern al món que sense estructures d'estat tingui una xarxa tan àmplia de representació institucional".

Plaja ha avançat que "un dels grans objectius de la Conselleria d'Exteriors és "consolidar i desplegar aquesta xarxa per fer-la plenament operativa". En aquest sentit, la prioritat és “reforçar les més estratègiques i ampliar la xarxa”.

Segons ha recordat, els darrers mesos s'han posat en marxa tres noves delegacions i s'han nomenat quatre noves delegades.

Sota la lupa de la justícia

Plaja ha reconegut que aquestes delegacions són "el principal instrument de l'acció exterior" de la Generalitat. En aquest sentit, també ha admès que “hi estem destinant més recursos que mai”. Segons ha assegurat, el Departament d'Exteriors compta avui amb el pressupost més alt de la història.

Imatge de Pere Aragonès durant una compareixença al Palau de la Generalitat

Aquesta estructura està sota la lupa de la justícia per evitar que es facin servir fons públics per a propaganda independentista. El Tribunal de Comptes ja va obrir una causa per malversació entre els anys 2011 i 2017. L'òrgan va reclamar 5,4 milions d'euros per la despesa exterior il·lícita durant el procés.

21 delegacions catalanes al món

L'acció exterior s'ha convertit en un dels pilars del Govern Aragonès per "tenir veu pròpia al món". Amb una clara vocació política, aquestes 'ambaixades' tenen com a missió vehicular l'acció econòmica i comercial a l'estranger. Amb l'anunci d'avui ja suma 21 delegacions a 70 països diferents:

  1. Delegació davant de la Unió Europea
  2. Delegació d'Àfrica Meridional
  3. Delegació d'Alemanya
  4. Delegació d'Andorra
  5. Delegació del Brasil
  6. Delegació del Con Sud
  7. Delegació de Corea del Sud
  8. Delegació dels Estats Units i Canadà
  9. Delegació de França
  10. Delegació d'Europa central
  11. Delegació d'Itàlia
  12. Delegació del Japó
  13. Delegació de Mèxic i Amèrica Central
  14. Delegació del Nord d'Àfrica
  15. Delegació dels Països Nòrdics i el Bàltic
  16. Delegació de Portugal
  17. Delegació del Regne Unit i Irlanda
  18. Delegació del Senegal
  19. Delegació del Sud-est europeu
  20. Delegació de Suïssa
  21. Delegació dels Estats Andins
➡️ Política

Més notícies: