El president de la Generalitat, Pere Aragonès i la nova consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, posen després de la presa de possessió, al Palau de la Generalitat, a 11 d'octubre del 2022, a Barcelona, Catalunya (Espanya)
POLÍTICA

La Generalitat ja ha destinat 1,9M d'euros a Palestina en els darrers vuit mesos

El govern d'Aragonès s'ha gastat 1,9 milions d'euros a l'URNWA des que va començar la guerra

El Govern ha aprovat una contribució de 800.000 euros a l'agència UNRWA, una organització de les Nacions Unides per als refugiats de Palestina al Pròxim Orient. De fet, l'octubre passat, el Govern ja va atorgar una ajuda del mateix valor a UNRWA per recolzar el programa de salut maternoinfantil en centres de salut a Gaza i Cisjordània. També una segona contribució extraordinària de 295.000 euros per a la distribució alimentària d'emergència a la població de Palestina a la Franja de Gaza després de l'atac de Hamàs l'octubre del 2023.

Segons la Generalitat, aquestes diferents contribucions reafirmen el compromís amb l'atenció a l'emergència humanitària a través d'un clar suport al sistema de les Nacions Unides. També ha subratllat la condemna als atacs contra la població civil i ha exigit l'alliberament d'ostatges.

Molts altres països com els Estats Units, el Canadà, Austràlia, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Finlàndia, el Japó o Àustria ja han reduït o eliminat els seus ajuts a l'agència. Per contra, la Generalitat d'ERC ha decidit mantenir-ne el suport, alineant-se amb el govern espanyol i altres estats europeus que continuen finançant aquesta agència.

La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, ofereix una roda de premsa de presentació dels pressupostos de la conselleria d'Acció Exterior, al Parlament de Catalunya, el 4 de març de 2024, a Barcelona

Aquests estats han retirat l'ajuda per a l'agència perquè estan acusats de tenir relacions amb Hamàs.

Aquest any, la previsió del Govern és destinar 1,6 milions d'euros a entitats de les Nacions Unides per ajudar Palestina, un augment del 15% respecte a l'any anterior. El total de la despesa en ajuda a Palestina des de l'inici del conflicte s'acosta als 1,9 milions d'euros.

No tothom és partidari d'augmentar el pressupost per a aquestes iniciatives. Alguns suggereixen que seria més constructiu explorar altres maneres d'abordar les necessitats humanitàries a Palestina que puguin ser més efectives i transparents.

En resum, la decisió del Govern de continuar finançant UNRWA sense una anàlisi crítica adequada a molts els sembla una qüestió d'alineació política. Al govern encapçalat per Esquerra potser estimen que els podria aportar uns vots de col·lectius propalestins a les eleccions de diumenge.

➡️ Política

Més notícies: