Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

La CUP assumeix la seva contradicció per remuntar a les enquestes

La número u obre la porta a Junts per marcar múscul indepe mentre la número dos toca la fibra anticapitalista

A menys d'una setmana per a unes eleccions decisives a Catalunya, els partits prémen l'accelerador per consolidar la posició o remuntar les expectatives. És el cas de la CUP, que en ple procés de refundació, es troba davant del repte de frenar el seu declivi i capgirar una situació realment adversa. A la recta final de la campanya, els cupaires han fet de la necessitat virtut unint les seves dues ànimes aparentment irreconciliables per albergar un espectre electoral més gran.

Aquest dilluns, la candidata Laia Estrada va generar un gran enrenou per les seves declaracions a TV3 obrint-se a pactar amb Junts i tancant en canvi la porta al PSC. 24 hores després apareixia la número dos del partit, Laure Vega, al debat de La Sexta, amb un discurs esquerranista orientat als barris treballadors i les classes populars. La CUP esquiva així l'eterna contradicció que esquerda les seves entranyes per utilitzar-lo a favor seu, i apel·la alhora al vot nacionalista i al vot anticapitalista.

Moltes van ser les crítiques de l'esquerra a Laia Estrada, per preferir la burgesia catalana i prioritzar l'eix nacional a les conquestes socials. A la CUP, no obstant, no ho veuen així, i creuen que a diferència del PSC, amb Junts sí que tenen capacitat d'influència per marcar l'agenda d'un hipotètic govern independentista. D'altra banda, els cupaires necessiten marcar múscul nacional per evitar que els fiquin al mateix sac que als processistes, traïdors i botiflers.

Laure Vega, la sensació cupaire

Però si el vot està disputat a l'espectre nacionalista, més ho està en l'àmbit social, on la dreta està avançant decididament als barris treballadors. La CUP necessita imposar el discurs més radical per atraure el vot de les classes populars castigades per la crisi. Laure Vega compleix a la perfecció aquesta comesa, i amb el seu perfil humil i la seva enèrgica oratòria podria atreure fàcilment votants desencantats d'ERC o els Comuns.

Mentre que a Laia Estrada li queien pals per obrir la porta a Junts, ahir a la nit es reproduïen els elogis de figures de l'esquerra catalana i espanyola cap a Laure Vega. Fins i tot figures públiques afins als comuns com Antonio Maestre van mostrar la seva admiració cap a la candidata cupaire. Per no parlar de la multitud de líders socials i sindicals que s'hi van rendir en contrast amb el poc punch que mostren els comuns.

Creix l'optimisme a la CUP

La dissolució del Govern i la convocatòria d'eleccions anticipades va agafar a contrapeu la CUP, que estava en ple procés de refundació. Les enquestes van llançar primer una patacada important, apuntant a la pèrdua de fins a cinc diputats i reduint la CUP a una força residual al Parlament. Els darrers sondejos mostren una lleugera recuperació, i els últims dies els anticapitalistes han recuperat l'optimisme.

El vot independentista tendirà a concentrar-se a la candidatura de Puigdemont. Però si la CUP és capaç de fidelitzar el seu votant independentista i alhora atraure els esquerrans decebuts d'ERC i els Comuns, la cosa podria no acabar tan malament per a ells. El seu objectiu és afavorir un govern independentista si l'aritmètica ho permet, i de moment descarten una aliança d'esquerres que hauria d'incloure sí o sí el PSC.

➡️ Política

Més notícies: