Muntatge de fotos de primer pla de Míriam Nogueras i Gabriel Rufián, tots dos amb rostre seriós
POLÍTICA

Gabriel Rufián passa de Míriam Nogueras i marca les seves 3 condicions

ERC aclareix finalment el preu a la investidura de Pedro Sánchez

Junts ha sacsejat en les últimes hores el debat dins del processisme sobre el preu de la investidura després del 23-J. La candidata Míriam Nogueras ha formulat a ERC una proposta per condicionar la investidura a un referèndum d'autodeterminació. Els republicans han respost donant un cop de porta a aquesta idea.

Gabriel Rufián va dir des de l'inici de la campanya que calia “pujar el preu de la investidura”. Però fins ara no havia aclarit exactament en què consistien aquestes noves condicions.

Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez i Gabriel Rufián, tots dos amb rostre seriós

Pere Aragonès, l'home cridat a rellevar Junqueras al capdavant del partit, ha acabat amb el dubte. En un acte electoral amb Rufián, ha clarificat les tres condicions per reeditar el seu suport al Govern de coalició. Cap de les tres té a veure amb desafiament llançat per Junts.

Les 3 condicions d'ERC

Esquerra demanarà la fi del dèficit fiscal, el traspàs de Rodalies i l'avenç de la taula de diàleg com a condicions per a la investidura. Aragonès ha defensat que són propostes “assumibles pel PSOE”. I per tant, útils per frenar “l'amenaça de PP i Vox”.

Gabriel Rufián ha confirmat aquest matí que aquestes seran les tres exigències d'ERC.

Esquerra rebutja així la proposta del referèndum que la CUP porta al seu programa i que Junts ha fet seva. De fet, Gabriel Rufián ja va advertir a Míriam Nogueras que calia ser més concrets en les exigències al PSOE.

Es confirma així la divisió dins del processisme. Junts i la CUP assumeixen definitivament l‟estratègia de la confrontació i el bloqueig polític. Mentre que ERC somia tornar a ser decisiu a Madrid per seguir aplicant la seva estratègia del pragmatisme.

Fi del dèficit fiscal

Aragonès ha defensat la necessitat d'acabar amb el “dèficit fiscal que pateix Catalunya”. És, segons ha dit, una condició necessària per avançar als serveis públics ia les polítiques de seguretat o habitatge. “Quan parlem de condicions i preus per frenar el PP, hi ha el de posar fi al dèficit fiscal”, ha aclarit.

Aquesta mateixa setmana, Artur Mas ha dit que “acabar amb el dèficit fiscal és tan difícil com aconseguir la independència”. Però, en canvi, el PSC ha fixat com a prioritat reformar el sistema de finançament econòmic.

Traspàs de Rodalies

"No ens mereixem el servei de Rodalies que tenim", ha afirmat Aragonès, exigint el seu traspàs com a condició del suport d'ERC. "Som la garantia que quan toca ser-hi, hi som", ha afirmat. I ha reivindicat el vot útil a Esquerra davant del PP i Vox “per defensar Catalunya”.

El dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies han estat dues de les obsessions de Junts durant aquesta campanya. Posant-les com a preu a la investidura, ERC arrabassa la bandera a Junts mostrant que és possible gràcies a la seva estratègia de la negociació.

Taula de diàleg

ERC defensa que gràcies a la taula de diàleg s'han aconseguit coses com ara els indults o la supressió del delicte de sedició. Esquerra demana continuar avançant en aquest sentit i ho posarà com a condició del seu suport a la investidura. A l'horitzó hi ha el dret a l'autodeterminació, és a dir, un referèndum.

La taula de diàleg fa un any que no es reuneix i els partits de la coalició no estan per a un referèndum. El PSOE considera que el procés està tancat i Sumar es posa de perfil. Però ERC continua confiant en la seva capacitat de capgirar la situació.

➡️ Política

Més notícies: