Primer pla de Gabriel Rufián
POLÍTICA

Gabriel Rufián amplia la seva mala sort: el seu partit a Portugal fracassa i els seus enemics, de moda

El Bloc d'Esquerda obté uns resultats irrisoris a Portugal, mentre Chega, catalogada d'extrema dreta, triplica escons i queda en tercera posició


Si vostè té un partit polític, intenti per totes les maneres possibles que Gabriel Rufián no li mostri les seves simpaties públicament. Que li diguin a Ana Pontón i el BNG, o a Mariana Mortágua, la líder del Bloc d'Esquerda de Portugal.

Aquest diumenge, els portuguesos estaven cridats a les urnes després d'una majoria absoluta socialista el 2022. El resultat era incert: esquerra i dreta tradicionals arribaven als comicis en un empat tècnic segons els sondejos. Darrere se situaven formacions com Chega, catalogada d'extrema dreta, els liberals, els comunistes i el Bloc d'Esquerres, que desperta la simpatia de Rufián i altres processistes.

Així ho afirmava Pau Llonch, proper a la CUP, en una publicació ahir diumenge. Parlava de Marina Mortágua, la líder del BE: "Vaig conèixer aquesta dona en un Congrés a Oslo sobre l'esquerra dels països del sud d'Europa post 2008. Jo parlava de Catalunya, ella de Portugal. Vaig quedar molt impressionat pel seu rigor i el seu carisma · Sort!"

La publicació de Llonch va merèixer el retuit de Gabriel Rufián, que no va dubtar a donar suport al Bloco de Esquerda. La publicació del primer anava acompanyada d'un vídeo, on es podia veure Mortágua fent un discurs: "Vota per la igualtat, per casa teva, per la teva salut, pel teu sou, pel planeta, per l'alegria de viure".

André Ventura de Chega i Mariana Mortágua, del Bloc d'Esquerda en un muntatge

Els resultats de Portugal, cop de realitat per a Gabriel Rufián

Sembla que l'energia de Pau Llonch i Rufián no va arribar als portuguesos. El carisma de Mariana Mortágua no va ser valorat pels votants. El Bloco de Esquerda només va treure 5 escons i menys del 5% dels vots, uns resultats molt semblants a les darreres eleccions. Mortágua va quedar en cinquena posició, no té cap opció d'arribar acords i passarà la legislatura a l'oposició.

El guanyador de les eleccions va ser Aliança Democràtica, una formació de centredreta comandada per Luís Montenegro. Va superar el Partit Socialista per dos escons, de manera que té tots els números per ser primer ministre. Els socialistes, doncs, van ser els grans perdedors, ja que van passar de 120 diputats a 75.

Ara bé, la notícia a Portugal la va donar diumenge electoral Chega, la formació catalogada d'extrema dreta. El seu resultat va ser espectacular: va superar el 18% dels vots, va quedar en tercera posició i va sumar fins a 48 escons. El 2022 n'havia obtingut tan sols 12. El seu líder, André Ventura, va demanar obertament un govern de dretes, encara que Aliança Democràtica de moment no ho contempla.

El resultat de Chega va merèixer la felicitació de Vox i Jordi Aragonès, un dels ideòlegs d'Aliança Catalana. Gabriel Rufián no ha entrat a valorar les eleccions portugueses. Seguirem atents.

➡️ Política

Més notícies: