Muntatge de Xavi Martínes d'UGt i Armand Calderó, número 2 de Justícia del Govern

POLÍTICA

Funcionaris de presons esclaten per aquest vídeo del número 2 de Gemma Ubasart

Amand Calderó va mostrar una gran complicitat amb el portaveu sindical d'UGT Presons, Xavier Martínez

La crisi de les presons a Catalunya és lluny de tancar-se i la compareixença ahir de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, no sembla que hagi calmat les aigües. Ubasart va insistir que no hi haurà dimissions al departament, mentre els funcionaris de presons mantenen el pols amb noves mobilitzacions. Els sindicats juguen un paper fonamental en aquest conflicte, però un vídeo que ha circulat les últimes hores està causant molt enrenou i indignació.

Es tracta d'una imatge captada ahir als passadissos del Parlament després de la compareixença de la consellera, Gemma Ubasart. S'hi veu el responsable de les presons catalanes i número 2 de la consellera, Amand Calderó, picant de mans a l'esquena el portaveu sindical de la UGT Xavier Martínez. Aquest li torna la salutació amb un company que ha incendiat els canals de missatgeria instantània de Whatsapp i Telegram.

Muntatge de Gemma Ubasart i una de les manifestacions a les presons de Catalunya

Xavier Martínez, portaveu d'UGT Presons, ha estat un dels més durs en els seus atacs al número dos d'Ubasart aquests últims dies. L'ha acusat d'“haver destruït el sistema penitenciari a Catalunya” i de ser “l'element més nociu dels darrers anys”. Els treballadors en lluita han esclatat en veure com el sindicalista llança un discurs amb vista al públic mentre després es dóna copets per l'esquena amb els causants de la crisi.

Qui defensa els funcionaris?

La complicitat mostrada entre Amand Calderó i Xavi Martínez ha cridat l'atenció, ja que el dirigent sindical fa tota la setmana que demana la dimissió del responsable de presons. El portaveu d'UGT va arribar a dir que Calderó ha provocat incidents constants a les presons i un augment de les agressions que ha acabat derivant en l'assassinat d'una companya. Els funcionaris comparteixen també pels canals de missatgeria instantània la llista del comitè d'empresa de la Universitat de Girona on apareix Gemma Ubasart amb les sigles de la UGT.

El triangle Ubasart-Calderó-Martínez, i per tant Govern-ERC-UGT, posa en qüestió la defensa dels treballadors penitenciaris a les mans del sindicat. Davant d'aquesta realitat, es pregunten qui defensa els funcionaris de presons. Alguns es van concentrar ahir davant del Parlament i van rebre la consellera al crit d'“assassina”, demostrant que la tensió no només disminueix sinó que va en augment.

Entre les intervencions a la compareixença de la consellera ahir, va destacar la del líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández. "La presó no és un balneari estiuenc", va recordar Fernández, que va acusar la consellera de propiciar la crisi amb les seves polítiques bonistes a les presons de Catalunya. Després es va acostar fins al centenar de funcionaris que es manifestaven davant del Parlament, per dir-los que “avui comença la lluita”.

➡️ Política

Més notícies: