Muntatge de fotos de primer pla d'Emmanuel Macron amb la bandera de França de fons
POLÍTICA

França accelera la seva lluita contra la immigració il·legal

El país gal reclama mesures urgents per a una crisi nacional

El debat de la immigració a Europa pren impuls. Diversos països nòrdics s'han unit per accelerar les deportacions d'immigrants il·legals, i el Regne Unit, Àustria i Itàlia han aprovat el trasllat dels irregulars a un tercer país. Aquesta setmana també ha començat a França el debat per endurir la llei d'immigració.

El govern d'Emmanuel Macron es troba entre l'espasa i la paret. La pèrdua de suports a l'Assemblea Nacional, l'ascens de la ultradreta i l'augment de l'amenaça terrorista deixen poc marge de maniobra. Al rerefons hi ha l'onada conservadora i antiimmigració que avança imparable per tot Europa.

En aquesta tessitura, el Govern Macron ha assumit la necessitat de més mà dura contra el problema migratori. El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha presentat aquesta setmana la nova llei d'immigració. L'objectiu és facilitar l'expulsió dels immigrants que no es volen integrar i que cometen delictes.

Una llei polèmica

La nova llei ha intentat trobar l'equilibri entre l'esquerra, partidària d'ampliar els drets dels immigrants i la dreta favorable a les restriccions. La llei facilitarà l'expulsió d'immigrants irregulars i endurirà les condicions per sol·licitar asil. Però també aplanarà el camí per a la regularització dels treballadors estrangers.

Primer pla de Marine Le Pen

Segons el ministre mateix, es tracta de no tenir compassió amb aquells immigrants “que s'aprofiten de la nostra generositat”. I alhora, garantir la convivència amb els que no fan malament a ningú i que canten la Marsellesa”. La realitat és que al final la llei no agrada ni a l'esquerra ni a la dreta.

El punt més important de la llei és que permet l'expulsió de delinqüents estrangers encara que faci molt de temps que són al país. És un clam de la societat francesa, després dels darrers episodis d'atacs perpetrats per immigrants assentats al país. “Els francesos no entenen”, diu Darmanin, “que no es pugui expulsar aquells que cometen delictes”.

Espanya, cada cop més aïllada

La llei Darmanin hauria suposat un problema per al govern francès fa uns anys. Si el ministre pot plantejar ara restriccions més dures és perquè Europa comença a poc a poc a enderrocar tabús sobre el problema migratori. Ja és una realitat acceptada la necessitat de regular els fluxos migratoris.

La demostració que alguna cosa està canviant és que fins i tot la socialdemocràcia alemanya demani deportacions massives. Aquesta proposta era fins fa poc una exclusivitat de la ultradreta. Els tancaments de fronteres guanyen cada cop més adeptes, i Espanya és un dels pocs països que resisteix la temptació.

El Govern de Pedro Sánchez es nega a adoptar mesures restrictives, malgrat la nova crisi migratòria que ha esclatat el mes d'octubre passat. Això l'aïlla cada cop més del front europeu comú contra la immigració massiva i els problemes que comporta. En alguna cosa s'assemblen Sánchez i Macron, i és que tots dos temen l'ascens de l'extrema dreta.

➡️ Política

Més notícies: