Imatge d'una piragua en aigües canàries amb desenes d'immigrants il·legals amb impermeable

POLÍTICA

Fins i tot El País ja avisa dels perills de la immigració il·legal descontrolada

Ni els mitjans afins a l'esquerra amaguen l'amenaça que pot representar en qüestions de seguretat nacional

El debat sobre la immigració il·legal és cada vegada més present, no només a la societat, sinó al tauler polític. I està canviant alguna cosa perquè, fins i tot l'esquerra, que fins fa poc preferia passar de puntetes sobre la qüestió, s'ha vist obligada a admetre els perills que poden comportar les onades descontrolades d'immigrants irregulars que rep Espanya.

Si fa uns dies el Gobierno reconeixia que els fluxos migratoris descontrolats eren un dels principals factors de risc per a la seguretat nacional, ara és El País qui es fa ressò d'un altre informe que va en la mateixa direcció.

El diari afí a Pedro Sánchez explica que, segons l'Estratègia Nacional de Seguretat Marítima, hi ha el risc que altres països utilitzin les onades d'immigració il·legal per desestabilitzar Espanya.

Espanya és el segon país de la Unió Europea que rep més estrangers que arriben de manera il·legal. I “la seva condició de frontera exterior europea” i la seva “proximitat amb Àfrica facilita determinades amenaces per a la seguretat nacional”.

Entre aquestes amenaces, assenyalen, hi ha les “estratègies híbrides” que poden fer servir altres estats contra Espanya. És a dir, accions que busquen desequilibrar les condicions de seguretat d'un estat sense superar el llindar de l'agressió armada convencional.

Unes altres de les amenaces serien, per exemple, "actes violents contra infraestructures i línies de comunicació marítima", "sabotatges i ciberatacs contra vaixells" o "contaminacions marines provocades", explica El País.

El 2013 ja hi havia un informe respecte al “fenomen delinqüencial” que poden provocar aquestes onades descontrolades d'il·legals. Tot i això, el nou document va un pas més enllà i adverteix dels perills per a la seguretat nacional.

Aquest informe se suma a dos més de Seguretat Nacional en què s'advertia que la “crisi del Sahel” i la guerra a Franja de Gaza suposava “un risc real i directe” respecte a l'amenaça terrorista. I és que, segons els informes esmentats, “elements terroristes” podrien aprofitar aquests fluxos migratoris descontrolats “per donar cobertura als desplaçaments” d'aquests terroristes.

De fet, el 2021 ja es va detenir una persona de nacionalitat algeriana a Mallorca acusada de liderar una xarxa dedicada al tràfic d'éssers humans des d'Algèria fins a Espanya. Una xarxa que hauria permès l'entrada d'un presumpte gihadista de l'ISIS o tres presumptes terroristes més que van acabar sent detinguts a Barcelona. Això sí, el diari també recalca que aquests casos són “puntuals”.

En qualsevol cas, des de començament del 2024, les arribades d'immigrants il·legals (segons fonts del Gobierno) han augmentat un 277% respecte a l'any passat. Un 2023 en què ja es van batre gairebé tots els rècords d'entrades irregulars. Mentre que els tres primers mesos del 2023 el Gobierno va comptabilitzar l'arribada de 4.287 il·legals, aquest any ja s'ha arribat a la xifra de 16.156 en el mateix període.

Més enllà de la situació sobre la immigració il·legal desbordada a Espanya, el que és clar és que aquest és un debat que, a poc a poc, ningú no vol ni pot obviar. I és que és significatiu que un diari com El País porti en portada una notícia d'aquestes característiques, alertant sobre els perills que poden provocar aquestes onades d'il·legals que rep Espanya, especialment les Canàries.

➡️ Política

Més notícies: