pancarta que diu no hi ha estat de dret, durant la manifestació contra l'amnistia de Madrid
POLÍTICA

Els carrers es preparen per a la setmana més calenta

S'esperen 'accions sorpresa'


La investidura de Pedro Sánchez serà la traca final de les protestes i desordres dels últims dies. Així ho assenyalen fonts policials a l'ABC, que diuen estar “molt preocupats” pel que se'ls ve damunt. La raó no és cap altra que l'ambient de tensió disparada que es viu i, sobretot, un factor incontrolable que els preocupa especialment.

I no és la primera vegada

Les forces de seguretat encara tenen a la retina els disturbis que es van produir a la investidura de Rajoy el 2016. Era l'època dura de les retallades i l'esquerra, aprofitant igualment la crispació social, va organitzar el moviment 'Rodea el Congreso'.

policies antiavalots durant les protesta de Madrid a la seu del PSOE a Ferraz

Aleshores era l'esquerra - amb Iglesias i Garzón al capdavant - els que van portar al fet que la policia desplegués 1200 agents. Es van viure moments de màxima tensió, amb llançaments d'objectes contra diputats de Ciutadans i intents de trencar el cordó policial. És evident que, si haguessin pogut, haurien envaït la Cambra Baixa i rebentat la investidura.

La història no es repeteix però rima

La situació que es presumeix que es viurà demà és idèntica a la de fa uns anys, però amb colors diferents. La Prefectura Superior de Policia treballa sense parar per dimensionar l'abast de les protestes. "El més lògic és que siguin més intenses que els últims dies", han declarat a l'ABC.

La primera cosa és garantir que els diputats puguin accedir a l'edifici, que ja s'avança que estarà envoltat. Per això, el cordó policial que es preveu serà molt important, amb la possibilitat de superar fins i tot els 1200 agents del 2016.

manifestants contra l'amnistia encaputxats amb bengales vermelles

Però el que més preocupa la policia són els grups de radicals i les 'accions sorpresa' que aquests puguin fer. Expliquen que són difícils de controlar i neutralitzar en la mesura que estan desorganitzats i es confonen entre la massa de manifestants. Així, els Serveis d'Informació policials – una mena de servei secret intern – avisen que aquests grups poden tallar artèries de la capital per generar una sensació de caos.

Hi haurà disturbis: com a molt es poden minimitzar

La policia, en suma, ja fa comptes d'una jornada d'alt voltatge i adverteix que serà difícil que no es produeixin incidents. Així mateix, llancen un avís a navegants polítics. “Contribuiria que hi hagués crides dels responsables polítics perquè les legítimes protestes es facin de forma pacífica”, conclouen.

➡️ Política

Més notícies: