Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont i Marcela Topor amb rostre somrient
POLÍTICA

Carles Puigdemont no tornarà a casa per Nadal

La llei d'amnistia no entrarà en vigor fins al 2024, i ja ho veurem


Carles Puigdemont seguirà a Bèlgica almenys fins al proper any. El ministre en funcions Félix Bolaños ha assegurat que la futura llei d'amnistia entraria en vigor a partir del 2024. D'aquesta manera, el Nadal de la família Puigdemont serà lluny de Catalunya i ja veurem quan hi podrà tornar.

De moment, el PSOE llença pilotes fora i no pensa posar data a la tornada de Carles Puigdemont. Félix Bolaños assegura que la llei s'aprovarà d'aquí a uns quants mesos, però la seva posada en funcionament dependrà de molts factors. "Són els jutges els que s'han de pronunciar i aplicar la llei en cada cas concret", diu Bolaños. Podria ser, doncs, que Junqueras ja no estigui inhabilitat i Puigdemont segueixi a Brussel·les.

Tot i els dubtes de la seva aplicació, el que assegura el PSOE és que el 2024 la llei estigui aprovada i ja pugui entrar en vigor. Es compleix així l'exigència de Junts i ERC per votar la investidura i els socialistes assumeixen allò que van negar tantes vegades a la darrera legislatura. En aquest sentit, Bolaños assegura que l'actual llei d'amnistia s'emmarca dins de la Constitució, mentre que això  no passava amb el text que volia aprovar el processisme el 2021.

No hi ha, doncs, un canvi d'opinió, sinó que el canvi és “de fons”. "No hi ha dubte que la llei actual és constitucional", afirmen des del PSOE. En concret, la llei té en compte tots els actes vinculats al Procés des del gener del 2012 fins ahir dilluns, de manera que avui dimarts 14 de novembre ja en queda fora.

Muntatge de Pedro Sánchez amb Puigdemont i Oriol Junqueras mirant-lo

Félix Bolaños ha valorat la llei d'amnistia en una entrevista a RAC1, amb Jordi Basté. El ministre de la presidència en funcions ha estat un dels homes forts de Sánchez a la negociació i té tots els números per repetir. Segons ell, "Catalunya entra en una nova etapa de convivència" i "ara es parlarà del que importa als ciutadans".

De moment, del que parlaran PSOE i Junts a la seva primera trobada de negociació serà del referèndum que demanarà Puigdemont. No queda gaire clar si Bolaños s'hi referia quan assegurava que es parlaria del que importa als catalans. El que sí que sabem és que la llei d´amnistia no recull l´assumpció de culpa per part del processisme. Més que una nova etapa, molts tenen la sensació que la roda del hàmster torna a girar i el temps retrocedeix fins al 2014.

➡️ Política

Més notícies: