Primer pla de Pere Aragonès en una declaració institucional
POLÍTICA

Aragonès aguditza la guerra entre ERC i Junts

Pel president, l'amnistia no hauria d'incloure Laura Borràs

El panorama polític a Espanya ha tensat les relacions entre ERC i Junts, més dividits que mai. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tirat més llenya al foc amb les seves declaracions sobre una possible amnistia. Aquesta, segons ha afirmat en una entrevista a TV3, no hauria d'incloure Laura Borràs.

"L'amnistia no inclou persones, sinó fet, i els fets del cas Borràs no tenen res a veure amb l'1-O", ha opinat Aragonès. El president ha defensat una llei d'amnistia que inclogui Carles Puigdemont, però no l'expresidenta del Parlament.

Les seves declaracions no han sentat gens bé a l'entorn de Junts, on fa temps que defensen que Laura Borràs és víctima del lawfare espanyol. El seu partit va deixar clar des del principi que una llei d'amnistia també l'hauria d'incloure a ella. Sembla que Pere Aragonès ha ficat el dit en una nafra supurant.

Aragonès enfada Junts

Pere Aragonès ha apel·lat els partits independentistes a posar-se d'acord per forçar una llei d'amnistia al Govern espanyol. Però les paraules sobre Laura Borràs han obert una nova guerra entre Junts i ERC. Les irades reaccions dels postconvergents no s'han fet esperar.

Francesc de Dalmases ha acusat Pere Aragonès de “vendre fum” per no reconèixer el mèrit de Laura Borràs a l'amnistia. Segons ha afirmat, "l'amnistia ja existia i va ser l'expresidenta del Parlament qui va proposar fer un front comú". Per a Dalmases, “el que no hi havia era voluntat per part d'ERC més enllà de regalar els vots al PSOE a canvi de res”.

L'entorn de Junts ha esclatat, acusant Pere Aragonès de voler treure's de mig la presidenta del partit. La guerra arriba en un moment clau per als dos partits. Carles Puigdemont planteja avui les seves exigències per a la investidura, mentre que ERC intenta competir en un escenari advers.

Junts posa ERC contra les cordes

La foto de Puigdemont amb la vicepresidenta del Govern a Brussel·les i la compareixença d'avui anunciant les exigències de Junts obliguen ERC a moure fitxa per no quedar-se enrere. Si Puigdemont demana el compromís signat d'un referèndum, donarà un cop definitiu a Pere Aragonès.

De moment, Junts ha aconseguit portar Oriol Junqueras al seu terreny. El president d'ERC ha canviat de posició i ara diu que l'amnistia no és suficient i que cal avançar en el dret d'autodeterminació. Aragonès ha intentat contrarestar el cop d'efecte de Puigdemont, i ha celebrat que Junts hagi assumit l'estratègia d'Esquerra de la negociació.

Tot això passa a pocs dies de la Diada, a la qual Pere Aragonès ha confirmat finalment que hi assistirà. El president ha afirmat que la situació ha canviat i que ara la pressió s'adreça al govern espanyol. Una mostra més de la debilitat en què es troba ERC, acusada per l'independentisme d'autonomista.

➡️ Política

Més notícies: