Pla mitjà d'Alberto Núñez Feijóo llançant un petó a l'aire amb la mà, Cuca Gamarra aplaudint i Isabel Díaz Ayuso mirant de reüll Feijóo
POLÍTICA

Feijóo barra el pas a Isabel Díaz Ayuso

Disputa al PP sobre l'estratègia de pactes

L'erràtica deriva d'Alberto Núñez Feijóo en la seva estratègia de pactes ha portat a un nou enfrontament intern. Isabel Díaz Ayuso ha criticat els “bisons” apropaments al PSOE i ha advertit sobre les seves conseqüències. “Obrim els ulls”, va dir la presidenta madrilenya, “el PSOE ha canviat, els seus principis es van esfumar”.

Feijóo, que veu perillar el seu lideratge sota l'allargada ombra d'Ayuso, ha sortit al pas amb la convocatòria d'una reunió amb els barons dilluns que ve. El president del PP i candidat a la investidura presentarà el seu full de ruta. La seva intenció és que els pesos pesants del partit, inclosa Ayuso, validin la seva estratègia.

Feijóo porta temps a la corda fluixa. Tot i que la seva posició va ser ratificada per la directiva nacional al juliol, al PP cada vegada hi ha més veus crítiques amb la deriva del partit sota el seu lideratge. És el mateix sector que veu Isabel Díaz Ayuso com el futur de la dreta.

Feijóo se sent discutit

El 28-M la dreta va aconseguir la representació territorial més gran de la seva història i va iniciar l'esperançador camí cap a la Moncloa. Però la guerra amb Vox i l'absència de Feijóo a la recta final de campanya van portar a la gran frustració del 23-J. Va ser llavors quan van començar a comparar la punxada de Feijóo amb l'èxit d'Ayuso.

Isabel Díaz Ayuso al Masters Series de Madrid el maig de 2023

La presidenta madrilenya ha donat suport a Feijóo, però s'ha mostrat crítica amb els darrers acostaments al PSOE. Per això Feijóo reuneix ara els barons. Vol que facin pinya al voltant de la seva figura ia l'estratègia de pactes que van des del PSOE fins a Junts.

El pla de Feijóo segueix passant per una aliança estable amb Vox i UPN, a més del sí de Coalició Canària a la seva investidura. A partir d'aquí, s'obre al diàleg amb totes les formacions excepte EH Bildu. Això inclou el PSOE, a qui ha ofert governar dos anys, i Junts, de qui Feijóo va dir no ser el seu rival.

Guerra soterrada

A l'entorn d'Ayuso asseguren que les paraules de la presidenta madrilenya anaven contra Sánchez, i no dirigides a Feijóo. Però aquesta també va defensar les seves polítiques i el seu lideratge a la Comunitat de Madrid. Cosa que a l'entorn de Feijóo veuen amb recel, perquè suposa un greuge comparatiu amb la seva gestió.

Per a Gènova, el suport dels barons territorials dilluns que ve és molt important per a les setmanes que vénen. Creuen que el debat d'investidura serà molt valuós per mostrar per primera vegada Feijóo com a candidat seriós a la presidència. Tot i que cada cop hi ha més dubtes sobre la possibilitat d'aconseguir una majoria suficient.

Si és així, el PP confia que les negociacions de Pedro Sánchez amb Junts naufraguin i anar a unes noves eleccions. Si finalment el PSOE i Junts s'entenen, és previsible que la legislatura duri poc i hi hagi eleccions ben aviat. Per això per a Gènova és important que Feijóo aguanti al capdavant del partit fins que arribi el seu moment.

➡️ Política

Més notícies: