Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig
POLÍTICA

A Junqueras li surt una nova rebel·lió interna

El Col·lectiu Primer d'Octubre critica l'amnistia

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha posat l'amnistia com a element central de les exigències per investir Pedro Sánchez. La direcció que encapçalen Oriol Junqueras i Marta Rovira ha traçat el full de ruta per a les negociacions a Madrid. Però el sector crític s'ha tornat a rebel·lar contra la seva posició.

El Col·lectiu Primer d'Octubre ha emès un comunicat rebutjant l'amnistia com a pas estratègic per resoldre el conflicte. Aquest col·lectiu enfrontat a la direcció actual considera que ERC ha abandonat l'esperit de l'1 d'octubre. I demanen reprendre el camí cap a la independència de Catalunya.

En aquest sentit, consideren que l'amnistia “només beneficia els repressors” i que “en cap cas no l'hem de posar sobre una taula de negociació amb l'Estat”. El comunicat és un repte nou d'aquest sector cap a les posicions de la direcció. Un nou pols a Junqueras, en el pitjor moment.

Comunicat contra l'amnistia

Segons els crítics, “l'1 d'octubre vam votar en un referèndum i hem de reivindicar la legitimitat, el seu exercici i el resultat”. Per això asseguren que l´amnistia és errònia, ja que “votar no és cap delicte que hagi de ser amnistiat”.

Pel Col·lectiu Primer d'Octubre, "els catalans no vam cometre cap delicte i els únics que ho van fer van ser els que van reprimir i van perseguir el dret legítim d'autodeterminació". A més, afirmen que “tard o d'hora hauran de ser jutjats als tribunals internacionals”.

"Nosaltres no volem cap amnistia dels botxins de l'autodeterminació", segueix el comunicat. En aquesta línia, afirma que “el que ha de fer l'Estat és deixar de recargolar delictes com la rebel·lió, la sedició, els desordres, la desobediència i altres ocurrències”. Es tracta, diuen, d'una “persecució a l'independentisme”.

Un altre problema per a Junqueras

A més, el col·lectiu compara la situació actual amb la llei d'amnistia del 1977. Diuen que “es va vendre com una concessió a les persones represaliades per la dictadura”, però que “en realitat va servir perquè els crims del franquisme no fossin jutjats”. Apunten que ERC "sempre ha demanat la derogació d'aquella amnistia", i que "ara la història es repeteix".

El posicionament d'aquest sector crític apareix en ple debat entre l'independentisme sobre la inclusió a l'amnistia dels policies de l'1-O. Un sector defensa que l'amnistia significa “l'oblit” dels fets, i per tant ha d'incloure totes les parts. Altres veuen inacceptable el perdó als “repressors”.

Fa temps que aquest sector demana la dimissió d'Oriol Junqueras i Marta Rovira per la seva línia estratègica. La cúpula d'ERC intenta frenar la sagnia de vots de les últimes eleccions marcant perfil davant de Junts en les negociacions amb el PSOE. Aquesta nova rebel·lió és un nou problema per a un Oriol Junqueras contra les cordes.

➡️ Política

Més notícies: