Muntatge de fotos de primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb rostre somrient i Pedro Sánchez amb rostre trist
POLÍTICA

Feijóo segueix creixent i al PSOE només li queda una sortida

L'amnistia i les darreres decisions condemnen a l'esquerra


Una nova enquesta de NC Report per a La Razón confirma la tendència a l'alça del PP d'Alberto Núñez Feijóo i la caiguda del PSOE de Pedro Sánchez. L'amnistia i les últimes línies vermelles que ha creuat el PSOE, com donar l'alcaldia de Pamplona a Bildu, condemnen l'esquerra. Això només deixa una sortida als socialistes i és garantir l'estabilitat de la legislatura amb els independentistes.

Les enquestes deixen clar que un descarrilament de la legislatura i una bestreta electoral seria fatal per als interessos socialistes. Si avui hi hagués noves eleccions, el PP de Feijóo arribaria al 37% dels vots i entre 152 i 154 diputats. En canvi, el PSOE cauria al 30% i es quedaria amb 117-120 diputats.

La crisi a Sumar i Podem accentuaria l'enfonsament de l'esquerra, que perdria deu escons respecte a les eleccions del 23-J. El partit de Yolanda Díaz perdria entre cinc i sis diputats. Els d'Abascal també perdran suports, encara que l'auge del PP permetria un govern de coalició conservadora.

Setmana clau per a Pedro Sánchez

Aquesta setmana, Pedro Sánchez afronta una setmana clau per consolidar l'inici d'aquesta turbulenta legislatura. Aquest dimecres torna al Congrés dels Diputats per fer balanç de la seva presidència de la Unió Europea. Serà el primer cara a cara amb Feijóo després de l'amnistia i abans de la reunió amb Pere Aragonès.

La segona cita de la setmana serà precisament aquesta, la visita oficial de Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat. El president del Govern espanyol i el president de la Generalitat es reuniran per tractar els temes actuals. El català posarà damunt la taula el finançament, el traspàs de rodalies i el referèndum.

En paral·lel, el PSOE segueix negociant amb ERC i amb Junts les taules de negociació que es reuniran properament. A l'horitzó hi ha la possible reunió de Pedro Sánchez amb Carles Puigdemont. És clar que ara mateix el destí del PSOE està en mans dels partits independentistes.

Objectiu, resistir al poder

L'acord entre el PSOE i Bildu per fer fora UPN de l'alcaldia de Pamplona confirma que els socialistes no estan per la tasca de rectificar. Estan convençuts que l'única manera d'assegurar-ne la supervivència és de la mà dels independentistes, tant bascos com catalans. A Ferraz saben que això té un cost, però estan disposats a pagar-ho.

L'altre problema del PSOE és la fractura de la confluència d'esquerres encapçalada per Sumar. L'enquesta de La Razón no reflecteix la sortida de Podem. Però segons una enquesta d'ElectoPanel, els morats es quedarien fora del Congrés dels Diputats si hi hagués eleccions.

Al PSOE estan preocupats per les conseqüències que pugui tenir la ruptura entre Sumar i Podem en les properes cites electorals. Per exemple a Galícia, on les enquestes donen un panorama desolador per a l'esquerra. L'única sortida del Govern de Pedro Sánchez és clara, resistir en el poder sigui com sigui.

➡️ Política

Més notícies: