Primer pla del rostre d'Alberto Nuñez Feijoo
POLÍTICA

Feijóo marca distàncies amb Vox i s'acosta als votants del PSOE

El líder del PP assumeix diverses tesis de l'esquerra intentant mostrar moderació

Alberto Núñéz Feijóo va ser el gran absent del debat electoral de Televisió Española d'aquest dimecres. La seva resposta, però, no s'ha fet esperar i ha concedit una entrevista al diari ABC a l'edició d'aquest 20 de juliol. Quan només falten tres dies per a les generals, el líder del Partit Popular ha volgut mostrar el seu rostre més centriste, marcant distàncies amb Abascal i amb picades d'ullet als votants del PSOE.

A ningú no se li escapa que Feijóo representa el PP més allunyat de Vox. En alguns moments fins i tot se l'acusa de buidar d'ideologia el partit buscant la centralitat. En aquestes eleccions s'ha aprofitat en certa manera de la voluntat majoritària de fer fora Pedro Sánchez, de manera que no ha necessitat proposar ni convèncer. El líder popular està més còmode amb l'Aznar del 96 que amb el del 2000 i de fet es proposa convertir el PP en aquella dreta reformista que assumeix diverses de les tesis actuals d'alguns barons del PSOE.

El primer que farà Feijóo si es confirma la victòria és acabar amb el més polèmic del sanchisme. Abolirà allò més evident: La llei Trans, la del 'sí és sí' i farà fora Tezanos del CIS. Reduirà alguns ministeris, però no té cap intenció d'emprendre grans reformes que modernitzin l'Estat.

Captura de la prèvia del debat entre Sánchez i Feijóo el 10 de juliol de 2023

Els seus ajustaments econòmics seran escassos i molt concrets: No traurà les ajudes ni l'Ingrés Mínim Vital. Tocarà l´IVA d´alguns productes, baixarà l´IRPF de les rendes més baixes, però no anirà més enllà. I és aquí on el PP d'Alberto Núñez Feijóo s'assimila molt més el PSOE tradicional que Vox.

Només en matèria de Catalunya veiem un Feijóo que es distingeix realment de Sánchez. Vol recuperar la sedició i un nou delicte de referèndum il·legal, però ni parlar-ne d'un 155. El líder del PP ofereix diàleg a la Generalitat i està convençut que amb ell no hi haurà confrontació sinó lleialtat.

Feijóo busca un nou partit de centredreta

On Alberto Núñez Feijó es troba còmode és a la inconcreció. Potser perquè és gallec, potser perquè prioritza el poder a la ideologia. És evident que és un moderat, però els postulats de la nova dreta no van amb ell. A la seva entrevista a l'ABC confirmava que sent "preocupació" pel que proposa Vox.

Feijóo assumeix les tesis de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz i acusa dirigents de Vox de ser antivacunes, de negar la violència masclista o de negar el canvi climàtic. Això sí, fa una picada d'ullet a "la part constitucionalista" de Vox, el sector liberal que vol recuperar per al seu nou PP. Perquè la intenció final del gallec és refundar el partit per tornar a ser hegemònic.

Aquesta és l'estratègia de Feijóo: canviar abans el Partit Popular que Espanya. De moment, amb poc n'ha tingut prou per ser el gran favorit diumenge que ve. Després del Govern de Sánchez amb independentistes i altres, molts veuen a la moderació de Feijóo un bàlsam per a Espanya. En canvi, per a alguns votants de dreta, el viatge d'Alberto Núñez Feijóo cap al centre és una cosa que no acaba convèncer.

➡️ Política

Més notícies: