Muntatge amb dos primers plans d'Alberto Núñes Feijóo amb cara seriosa i Santiago Abascal somrient
POLÍTICA

Feijóo culpa Vox del seu fracàs

El president del PP ha transmès als barons els seus dubtes amb els d'Abascal

El PP segueix llepant-se les ferides de la decepció electoral del 23-J. El partit d'Alberto Núñez Feijóo va guanyar les eleccions, però amb una majoria insuficient per formar un govern alternatiu. Tota una bufetada per a la dreta, tenint en compte els resultats aclaparadors de les eleccions municipals i autonòmiques, dos mesos abans.

Amb 136 diputats, els blaus van quedar lluny del mínim de 150 a què aspiraven. Això, i l'erràtica política de pactes territorials amb Vox han sembrat els dubtes sobre el propi Feijóo. Aquest intenta ara blindar la seva posició mitjançant el suport dels barons territorials.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Lluny d'esquivar el problema del fracàs electoral, Feijóo ha compartit aquests dies amb els líders territorials la seva anàlisi dels errors comesos. I més enllà d'alguna altra qüestió contingent, ha posat l'accent en el què per a ell és el gran llast del partit, i que no és altre que la seva aliança amb Vox.

La por a Vox

Feijóo ha reunit aquests dies la Junta Directiva Nacional per valorar l'estratègia nacional del partit en el context polític actual. Així, el president del partit ha traslladat als barons la preocupació pel cost electoral dels pactes amb Vox.

Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós

Segons enquestes internes que maneja la direcció, hi ha hagut una fugida important de vots per la famosa por a Vox. Preocupa sobretot la pèrdua d'un nínxol important de votants entre les dones joves i el moviment LGTBI. Molts van optar per votar el PSOE, temorosos de patir una reculada en els seus drets amb un govern amb Vox.

A més, les enquestes internes mostren que els pactes territorials amb els d'Abascal han castigat electoralment el PP. Sumar pot generar rebuig a alguns votants, però a diferència de Vox ja tenen experiència de govern. En canvi, la incertesa dels ultradretans pot generar més incertesa.

PP i Vox segueixen molt lluny

El recent acord de govern entre el PP i Vox a Múrcia tanca la conformació del nou mapa polític territorial a Espanya i segella l'aliança estratègica de la dreta. Això hauria de servir per posar fi als dubtes. Però a Gènova segueixen sense tenir clar que anar amb Vox els beneficiï a curt termini.

Les enquestes demoscòpiques mostren que si hi hagués repetició electoral gairebé no canviaria la correlació de forces al Congrés. És a dir, que tots dos blocs tornarien a quedar gairebé empatats. I mentre el PP segueixi de la mà de Vox, seguirà sense poder atraure altres forces com els nacionalistes bascos.

A més, l'acord de govern a Múrcia ha fet tornar a aflorar la distància entre PP i Vox. A la mateixa sessió d'investidura després de tancar el pacte, López Miras va desafiar els d'Abascal reafirmant el seu compromís “contra la violència de gènere”. Va marcar així una línia vermella davant de les imposicions de Vox en altres comunitats sobre aquest tema.

Feijóo, Ayuso i els dos pepés

Al PP coexisteixen avui dia dues posicions molt clares. Alguns veuen necessària l'aliança amb Vox, mentre que altres creuen que cal passar dels Abascal i buscar un gran acord amb el PSOE “sensat”.

La direcció actual es troba en aquest darrer grup. El gallec proposarà ser investit amb grans pactes de govern que suscitin el consens dels grans partits per superar la política de blocs i aïllar els extrems. Encara que la seva aliança amb Vox segueix dreta, es nota que Feijóo ho fa de mala gana.

El nom d'Isabel Díaz Ayuso sona cada cop amb més força per rellevar Feijóo. La presidenta de la Comunitat de Madrid va ser de les primeres que va beneir els pactes territorials amb Vox, i manté bona connexió amb els seus representants a Madrid com Rocío Monasterio. A més, comparteix amb ells una posició més radical contra el PSOE i els seus socis del que ha demostrat fins ara Feijóo.

 
➡️ Política

Més notícies: