Plànol general del plató de 'Telenotícies vespre' de l'emissió del passat dissabte 8 de juliol de 2023
POLÍTICA

TV3 també punxa per la Diada

L'11-S cada cop suscita menys interès

La Diada d'aquest any ha tornat a posar de manifest el declivi de l'independentisme. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va parlar de més de 800.000 persones a l'acte central, la manifestació, però la Guàrdia Urbana rebaixa la xifra a 115.000. Segons aquesta mateixa font, el màxim es va registrar el 2014 amb 1,8 milions.

La divisió del moviment, el biaix ideològic de l'organització i el cansament de més d'una dècada de Procés estan darrere d'aquesta nova punxada. Però l'ANC no va ser l'única derrotada. La televisió pública catalana també va punxar amb el cobriment de la Diada.

L'11-S perd interès

L'expert en mitjans i actualitat televisiva Rocco Steinhäuser ha aportat unes dades d'audiència cridaneres, en comparació amb anys anteriors. TV3 manté més o menys els nivells de l'any passat. Però queda lluny dels anys 2017, 2018 i 2019, quan més del doble de catalans seguien la Diada per TV3.

Segons aquestes dades, la manifestació la van seguir vuit mil persones menys que l'any passat, tot i que percentualment es manté. L'anàlisi sí que va tenir un repunt d'audiència respecte al 2022, però l'acte institucional va perdre espectadors. Són nivells semblants als del 2021, un any atípic per l'impacte de la pandèmia.

Imatge de la manifestació de l'11 de setembre amb Dolors Feliu a la primera fila agafant la pancarta. De fons, desenes de persones amb banderes estelades

El gran salt es produeix respecte al període 2017-2019, quan el cobriment de la Diada a TV3 va arribar a atraure més de 500.000 espectadors. A partir de llavors comença un declivi paral·lel al del mateix Procés. La independència cada cop té menys adeptes, i interessa menys els espectadors.

La televisió d'uns quants

TV3 va fer un cobriment especial de la Diada, amb la retransmissió de l‟acte institucional i de la manifestació convocada per l‟ANC. També hi va haver una atenció especial a la Festa de la Llibertat d'Òmnium Cultural i la manifestació de l'esquerra independentista.

El cobriment va ser criticat per alguns sectors de l'independentisme, que acusen TV3 del biaix cap a Aliança Catalana. Altres, els no independentistes, ja fa temps que se senten expulsats tant de la Diada com de TV3. Les dades d'audiència posen en relleu que la televisió de tots els catalans ja només reflecteix una part.

 

➡️ Política

Més notícies: