Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb rostre molt seriós
POLÍTICA

Feijóo s'espanta

El PP s'ha desmarcat de la violència i aposta per les mobilitzacions pacífiques

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha ordenat secundar la línia de la mobilització pacífica contra el Govern de Pedro Sánchez. Els populars es desmarquen així dels aldarulls viscuts aquesta setmana a les concentracions davant de les seus del PSOE. Unes convocatòries que sí que van estar encoratjades per Vox.

Aquest diumenge, el PP ha convocat concentracions contra l'amnistia a les 52 capitals de província espanyoles. Gènova ha donat instruccions específiques per evitar la infiltració d'elements revoltosos i garantir que les mobilitzacions siguin pacífiques. Els populars creuen que la violència desvia el focus d'atenció de l'acord del PSOE amb Junts.

El PP intenta marcar en aquests moments un perfil institucional que el diferenciï del to agressiu de Vox. No només en el caràcter de les manifestacions, sinó també a la retòrica. Vox recorre constantment a la fórmula del cop d'Estat per incentivar la revolta popular, mentre que el PP prefereix utilitzar eufemismes com a “atac a l'Estat de Dret”.

Feijóo es posa el vestit de líder de l'oposició

En un primer moment, el PP va guardar silenci sobre el setge davant de les seus del PSOE que va desencadenar topades amb la policia. En veure's assenyalats pels socialistes com a còmplices, els populars van sortir a condemnar la violència. De fet, van responsabilitzar Pedro Sánchez de la tensió social existent.

Però hi ha una qüestió més de fons. Al PP volen vendre la imatge d'Alberto Núñez Feijóo com a líder de l'oposició seriós i irresponsable. Les aldarulles de Vox poden anar fins i tot a favor seu per escenificar l'existència d'una dreta institucional davant d'una altra de més agressiva i perillosa.

A més, a Gènova creuen que caure en una espiral de violència és posar-se al mateix nivell que els independentistes i això els fa perdre credibilitat. Feijóo ja pensa en el debat d'investidura de Pedro Sánchez. Per poder fer una crítica efectiva al pacte Sánchez-Puigdemont, cal arribar sense l'expedient tacat per la violència de carrer.

Por a l'extrema dreta

Hi ha una altra qüestió que espanta Feijóo, i és que el puguin relacionar amb la ultradreta. El gallec sempre ha estat reticent a l'aliança amb Vox, i la connivència del partit d'Abascal amb els radicals l'allunya més. Al PP volen ser contundents a l'oposició al govern, però sense mimetitzar-se amb l'extrema dreta.

El que és clar és que el PP i Vox segueixen molt lluny malgrat compartir un mateix objectiu. Els dos partits continuen convocant les seves manifestacions per separat, i allà on coincideixen intenten sempre evitar la foto conjunta. Per als d'Abascal, el PP continua mantenint una actitud massa timorata davant del desafiament de l'esquerra i dels independentistes.

➡️ Política

Més notícies: