Primer pla de Pablo Iglesias mirant l'horitzó amb cara seriosa
POLÍTICA

Fins i tot Pablo Iglesias s'adona del parany de l'acord de Junts i el PSOE

'Posar-se d'acord en el desacord'

"Posar-se d'acord sobre el desacord", és el resum que Pablo Iglesias ha fet de l'acord assolit avui entre PSOE i Junts. L'exvicepresident del Govern ha assenyalat que socialistes i postconvergents "pacten l'amnistia i acorden continuar discrepant en tota la resta". Els protagonistes li han acabat donant la raó.

En la compareixença per anunciar l'acord, el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, ha confirmat el que lliscava Pablo Iglesias. El socialista ha reconegut que no s'ha signat res de concret més enllà de l'amnistia. Només taules de treball i el compromís de continuar treballant en la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

Puigdemont també ho ha confirmat a la seva compareixença. "Estaran en condicions d'assolir un acord històric", ha dit, "si es creen les condicions prèvies que habilitin un eventual procés de negociació". I ha advertit, “si aquestes condicions no es creen no té sentit embarcar-se en un procés de negociació”.

Pacte de no-agressió

La indefinició de l'acord d'investidura i legislatura convé tant al PSOE com a Junts. No entrar en detall permet als socialistes no haver de comprometre's amb qüestions espinoses com ara el referèndum. Per a Junts és també una forma de deixar la porta oberta a avenços en la independència.

Al document signat, PSOE i Junts acorden “obrir una nova etapa i contribuir a resoldre el conflicte històric sobre el futur polític de Catalunya”. Pel mateix, Junts es compromet a “garantir la governabilitat en aquesta legislatura”. Però, a més, el document reconeix les discrepàncies i els recels.

És per això que especifica la dotació “un mecanisme internacional que tingui la funció d'acompanyar, verificar i fer el seguiment de tot el procés de negociació”. Es preveu una reunió imminent per debatre el reconeixement nacional de Catalunya i les limitacions de l'autogovern.

Finalment, Junts avança la proposta d'un referèndum segons l'article 92 de la Constitució Espanyola, mentre que el PSOE s'acull a mecanismes de participació contemplats a l'Estatut.

Junts renuncia a la via unilateral

En ajustar-se a la Constitució, Puigdemont renuncia implícitament a la via unilateral. Aquesta era una de les exigències del PSOE a Junts, i finalment s'ha complert. Per això, l'acord serà molt més difícil de vendre per part dels postconvergents que per part del Partit Socialista.

Precisament avui, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) registra al Parlament una petició per aixecar la declaració unilateral d'independència. Junts i ERC deixen sola la CUP defensant la via unilateral. Els de Puigdemont i els de Junqueras coincideixen a veure l'amnistia com a punt de partida.

➡️ Política

Més notícies: