Feijóo aclareix els dubtes amb Vox
El PP dóna carbasses al PNB per no perdre els diputats d'Abascal
Les urnes del 23-J van deixar un complex escenari postelectoral ple de paranys i dilemes per als grans partits. A l'esquerra, el PSOE fa equilibris per guanyar-se el suport de Puigdemont sense rendir l'Estat. A la dreta, el PP intenta forjar una difícil majoria parlamentària sense renunciar a la unitat amb Vox.
La formació de la Mesa del Congrés obre aquest dijous 17 d'agost la partida d'escacs per arribar a la Moncloa. PSOE i PP arriben amb les forces molt justes, ja que ara mateix es preveu un empat tècnic. La clau del desempat la té el PNB, així que socialistes i populars fa dies que festegen els nacionalistes bascos.
Però en les últimes hores, Gènova ha fet un cop de volant. El PP ha descartat oferir la presidència del Congrés del PNB a canvi dels vots que garantirien la majoria conservadora de la Mesa. Es tracta d'una decisió raonada que té com a objectiu assegurar el suport dels 33 diputats de Vox.
Gènova opta per una estratègia conservadora
El secretari general de Coalició Canària, Fernando Clavijo, va obrir la caixa dels trons aquest cap de setmana proposant que el PNB presidís el Congrés. Tot i que necessita el suport dels nacionalistes bascos, el PSOE va tancar la porta a aquesta opció. A Ferraz només contemplen una presidència socialista.
Això va brindar una oportunitat d'or al PP per temptar el PNB. Els populars van mantenir un silenci tens durant hores, però finalment van anunciar el seu rebuig a la proposta d'una presidència jertzale. L'estratègia de Gènova consisteix en assegurar els 171 escons del bloc conservador, i esperar que el bloc progressista no sumi.
Atreure el PNB hauria estat un cop de puny sobre de la taula. No només hauria posat en perill la majoria progressista a la Mesa del Congrés, sinó que hauria condicionat els ja per si endimoniats pactes per a la investidura. No obstant, pactar amb els nacionalistes hauria posat en risc la unitat amb Vox.
Objectiu, mantenir la majoria
Davant el flirteig dels populars amb els bascos, Vox ha advertit que no recolzarà Feijóo si aquest es recolza en els separatistes. L'avís va encendre totes les alarmes a Gènova. Perdre els 33 diputats de Vox equivaldria a quedar-se sense la majoria de 171 escons, que és en aquests moments la gran carta del PP.
Els 171 diputats (172 si cau el suport de Coalició Canària) són clau per presentar Feijóo davant el Rei Felip VI com a candidat a formar govern. A més, els populars creuen que és vital per sostenir el relat que la dreta va guanyar les eleccions. Finalment hi ha el tacticisme consistent a esperar que Sánchez fracassi en les seves aliances.
Sense el suport del PNB, Feijóo es queda sense opcions de tenir la majoria a la Mesa del Congrés. Però això no vol dir que el PSOE aconsegueixi la majoria. Amb el suport de Sumar, ERC, Eh Bildu, PNB i BNG (171 vots) no els hi val als socialistes, i necessitaran el vistiplau dels diputats de Junts.
Feijóo consolida la seva aliança amb Vox
PP i Vox se les prometien molt feliços després de l'aclaparadora victòria de les dretes a les eleccions del 28-M. Però a partir de llavors tot han estat problemes. Primer els embolics pels pactes postelectorals, després la insuficient majoria a les eleccions del 23-J, i finalment la crisi oberta a Vox.
Tot plegat ha despertat els dubtes sobre la solidesa de l'aliança entre els dos partits de la dreta. Feijóo va flirtejar amb el PSOE en campanya electoral i fins i tot va obrir la porta a un govern en minoria amb el suport dels socialistes. A més, després de la crisi de Vox va sorgir la possibilitat que el PP ho aprofités per menjar-se els d'Abascal.
Amb el cop de porta al PNB, el PP aclareix els dubtes i deixa clar que afrontarà la carrera cap a la Moncloa de la mà de Vox. A Gènova han optat per l'estratègia conservadora. I aquesta consisteix a consolidar el coixí de 171 diputats i esperar que el fracàs de Pedro Sánchez els brindi una nova oportunitat.
Més notícies: