Muntatge amb un pla mitjà de Yolanda Díaz amb la mà a la barbeta i de Pedro Sánchez, tots dos amb cara de preocupació
POLÍTICA

Els joves antisistema prefereixen la dreta

Tot i les promeses de PSOE i Sumar, els joves prefereixen els partits de dretes

Un dels objectius dels partits polítics és captar el vot de la gent jove. Saber què volen votar els que recentment han complert 18 permet dibuixar com pot ser el panorama polític en el futur. I aquesta setmana, el baròmetre del CIS ha parlat sobre aquesta qüestió, i ha deixat clar que els joves espanyols prefereixen els partits de dretes.

PSOE i Sumar s'han llançat a buscar el vot jove, però ni així aconsegueixen despertar la seva atenció. Pedro Sánchez ha presumit els últims mesos de dues mesures estrella destinades a ells. Primer, l'anomenat bo cultural. Un xec de 400 euros per als que fan 18 anys per gastar en esdeveniments o productes culturals.

El segon, el finançament del 50% del viatge en interrail per a persones entre 18 i 30 anys. Seguint aquest camí, els joves també es poden acollir a altres descomptes per viatjar amb AVE o trens de mitja distància. L'actual president ha volgut mimar aquests joves, però aquestes mesures no han servit per convèncer-los.

Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez, amb rostre seriós, i Alberto Núñez Feijóo, amb rostre neutre

Entre tots els ciutadans que el proper 23 de juliol votaran per primera vegada, el 23,8% ho farà pel PSOE. Els socialistes se situen com a segona força, molt per darrere del PP, que aconsegueix captar el vot del 27,2% dels joves. I amb VOX trepitjant-li els talons, amb tan sols un 3% menys. Les dues forces de dretes sumen un 48%, molt allunyades del 35% que sumen els partits d'esquerres.

Gràfica amb la intenció de vot dels joves a cada partit a les eleccions generals

I és que Sumar queda molt despenjat darrere dels altres 3 grans partits. Només el 12,6% dels joves aposten per Yolanda Díaz i la seva nova plataforma política. I no serà perquè la vicepresidenta segona en funcions no hagi intentat captar el seu vot. De fet, una de les mesures estrella afecta directament els que compleixen la majoria d'edat.

Yolanda Díaz porta al programa la intenció de donar una ajuda de 20.000 euros als joves de 18 anys (que la rebran quan en compleixin 23). Ella en diu “herència universal” i serviria, segons les seves paraules, per “estimular la formació i l'emprenedoria”. De moment, però, aquesta mesura només ha aconseguit estimular la indiferència entre els joves, segons el CIS.

Pla mig de Yolanda Díaz amb rostre pensatiu

Així, PSOE i Sumar hauran de fer alguna cosa més que regalar xecs i prometre ajudes per convèncer la gent que votarà per primera vegada en unes eleccions generals. La batalla del futur està en joc i, de moment, els joves es decanten més pels partits de dretes que no pas pels d'esquerres. Serà que avui en dia, potser, és més antisistema ser de dretes.

➡️ Política

Més notícies: