Muntatge de fotos de Jordi Basté, amb cara seriosa, i el logo de RAC1 de fons
POLÍTICA

Una experta descol·loca Jordi Basté en directe sobre seguretat i immigració

Montserrat Iglesias ha proposat deixar d'amagar als mitjans la nacionalitat dels delinqüents

Segueix la indignació a Catalunya per l'agressió d'un equatorià a un nadó d'un any en un parc de Montjuïc, a Barcelona. Aquest matí, al seu programa matutí a Rac1, Jordi Basté ha posat l'accent en què Dani Esteve de Desokupa ha amenaçat l'agressor d'anar a buscar-lo al jutjat. Passant així per alt allò que preocupa la ciutadania, que és l'auge de la inseguretat i el problema de la multireincidència a Catalunya.

Foto del periodista Jordi Basté mirant a cámera.

Basté ha portat al seu programa una experta per parlar sobre la inseguretat i els casos com aquest. És Montserrat Iglesias, Doctora en Dret i directora de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La primera pregunta ha estat si la crida de Dani Esteve podria portar molta gent a prendre's la justícia per la seva mà. Tota l'entrevista ha girat al voltant d'un mateix eix, la preocupació de Basté pels discursos d'odi i la frustració dels ciutadans. En lloc de centrar-se en l'agressor, que aquest any ja ha estat quatre vegades a la presó però ara era al carrer, s'ha centrat en Dani Esteve, Alvise Pérez i Xavier Garcia Albiol.

Alguna cosa surt malament a l'entrevista

Però alguna cosa ha sortit malament, i l'experta ha llançat una reflexió que ha descol·locat el mateix presentador: “Com més informació i més transparent tinguem la ciutadania, més evitarem els discursos d'odi. Potser amagar l'origen dels delinqüents per evitar criminalitzar certs col·lectius no està funcionant, i en lloc d'evitar aquest mal ho estem fomentant”.

L'experta posa el dit a l'ull d'un debat actual, que és si –com fan els mitjans públics i subvencionats a Catalunya– cal amagar la nacionalitat dels delinqüents. "Les dades no ens han de fer por", ha dit Iglesias, "si realment s'acredita amb dades objectives que realment la criminalitat prové de certs col·lectius el que hem de fer és posar mesures per a aquests col·lectius". Proposa així “intervenir amb mesures preventives cap als perfils que més probabilitats tenen de cometre un delicte”.

Basté diu que “és molt interessant” i que “igual sí que cal començar a dir d'on són d'on siguin”, encara que matisa: “Encara que siguin de l'Eixample”. Iglesias reitera que "hem de ser transparents amb la ciutadania", cosa que precisament mitjans com la de Basté no fa, ocultant sempre que poden l'origen dels delinqüents.

'No hi ha un problema a Catalunya'

Això sembla no haver convençut un dels tertulians del programa, que diu que "no hi ha manca d'informació sobre la immigració i la inseguretat". El que hi ha, segons la seva opinió, és "un excés de presència mediàtica de dos temes que no són crisis estructurals en aquest país". Per si hi havia cap dubte, emfatitza que “no hi ha un problema estructura de seguretat en aquest país, ni amb la immigració”.

En la línia habitual d'aquests tertulians, ha criticat la “magnificació de certs discursos” i “casos concrets com aquest que fan que ens bulli la sang”. És a dir, tot és part dels discursos d'odi que magnifiquen casos aïllats per transmetre una percepció d'inseguretat.

El contrapunt ho ha posat Toni Aira, que ha dit que “no podem dir que no hi ha un problema social o que la gent es queixa per vici”. També Joan López Alegre, que diu que “mentre es dediquen a dir que tots els que no pensem com ells som uns fatxes, la inseguretat segueix creixent”. "No creix la inseguretat", li respon el tertulià bonista, "creixen les percepcions".

➡️ Política

Més notícies: