Oriol Junqueras amb vestit blau, amb les mans juntes i un micròfon a l'orella.
POLÍTICA

Un alt càrrec d'ERC: 'Oriol Junqueras es va espantar i es va amagar l'octubre del 2017'

L'exconseller Xavier Vendrell ha dit que Junqueras està fent 'un dany irreparable' al partit

Segueix la guerra civil a ERC, amb una nova escalada per les incendiàries declaracions de l'exconseller Xavier Vendrell, aquest matí, a Catalunya Ràdio. Vendrell, empresari i alt càrrec d'ERC durant el procés, va tenir un paper fonamental aquells dies del 2017. La candidatura de Junqueras al congrés nacional del partit ha anunciat que denunciarà a Vendrell a la comissió de garanties per calumnies.

Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa

Aquest matí, Xavier Vendrell ha carregat durament contra Oriol Junqueras i l'ha acusat de causar “un dany irreparable al partit”. Ha demanat que faci un pas al costat i ha insinuat que "si perd" al congrés de novembre "en un any no serà militant d'ERC".

Però entre les coses que ha dit destaca la revelació sobre el paper que va jugar Oriol Junqueras durant els dies decisius de la proclamació d'independència, l'octubre del 2017. “Junqueras no fa l'1-O, el fan Puigdemont i Marta Rovira”, ha afirmat categòricament. Cosa que sempre s'ha rumorejat, però que fins ara ningú, i menys un alt càrrec d'ERC, s'havia atrevit a dir.

'Es va espantar i es va amagar'

Xavier Vendrell atorga a Junqueras el mèrit d'"haver aconseguit que persones de sentiment nacional espanyol votessin partits independentistes". Però, en canvi, diu, "el seu mèrit no és l'1 d'octubre" perquè "els líders polítics de l'1-O són Carles Puigdemont i Marta Rovira". Això dona a entendre que Oriol Junqueras no volia el referèndum, ni tot el que va venir després.

Segons explica aquest alt càrrec d'ERC, els dies previs a la proclamació de la independència “ell tenia molts dubtes”. De fet, "el dia abans de la proclamació, explica a l'executiva entre plors que no es proclamarà la independència". La qual cosa va suscitar "una rebel·lió" entre els seus, "com també li va passar a Carles Puigdemont".

Tant és així, que Junqueras va arribar a la data clau "arrossegat", fins al punt que es va "espantar, va marxar i no es va presentar al Palau de la Generalitat". Vendrell posa èmfasi que "ERC sí que estava", i esmenta noms com Marta Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa. "Però ell no hi era", afegeix, "ell s'espanta i s'amaga a Montserrat".

Dur cop a Junqueras

Dirigents d'aquell moment com Mireia Boya (CUP) i càrrecs propers a ERC com Oriol Soler confirmen el que ha dit Vendrell. "Jo també hi era i ratifico el que ha dit, no tots van estar a l'alçada, no tots volien un referèndum", ha dit Boya.

Les declaracions de Vendrell són un cop dur, un altre més, a un Junqueras que està preparant el congrés del novembre per enfrontar-se a Marta Rovira. Entre altres coses, Vendrell ha dit que Junqueras "sí manava i molt des de la presó de Lledoners", des d'on, entre altres coses, va triar Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat. "Per tant, que ara no digui que no en sabia res", ha dit en referència a la tesi de Junqueras que ell no en sabia res de l'estructura B.

A més, ha acusat l'expresident d'ERC d'"amagar-se en els moments clau", com la decisió de si investir o no Salvador Illa. Per això ha preguntat de manera retòrica “si és el més indicat per presidir el partit” en aquesta nova etapa.

Junqueras denunciarà Vendrell

Segons acaba de publicar Quico Sallés a El Món, Oriol Junqueras denunciarà Xavier Vendrell a la comissió de garanties del partit per calúmnies. La candidatura que encapçala l'expresident d'ERC, Militància Decidim, ha afirmat en un comunicat que les declaraciones de Vendrell son un reguitzell de calúmnies i falses acusaciones que contravenen els estatuts del partit". També ho consideren una "falta de respecte i d'educació entre la militància de l'organització".

Militància Decidim assegura que són falses les acusaciones de suposats acords amb el PSC per mantenir a partidaris de Junqueras en alts càrrecs del govern d'Illa. Així com les insinuaciones sobre la seva participació en l'estructura B o la seva posició ambigua en la investidura d'Illa. Així mateix, han demanat posar fi als atacs personales que "destrossen la imatge del partit".

➡️ Política

Més notícies: