Una jurista catalana defensa que augmentar les penes no disminueix la delinqüència
Carme Guil es mostra preocupada per l'impacte de la privació de llibertat als delinqüents
L'augment de la delinqüència ha anat assentant un consens a la societat catalana sobre la necessitat d'endurir les penes de presó. Tot i això, alguns sectors de l'esquerra es resisteixen a acceptar-ho.
Aquesta setmana han sorprès les declaracions d'una experta jurista al digital Vilaweb. No és la primera vegada que aquesta magistrada de l'Audiència Provincial es pronuncia en aquest sentit. És una de les defensores a Catalunya de les tesis antipunitivistes.
Aquesta teoria defensada per partits com ERC, Comuns i la CUP defensa que la solució a la delinqüència no és endurir el codi penal. Així, afirmen, només es lesionen els drets dels reus i no soluciona el problema de l'arrel. El que cal aturar, diuen, són les desigualtats socials que originen la delinqüència.
Empatia amb els delinqüents
En aquesta entrevista, la jurista mostra una gran empatia cap als delinqüents.
“Parlem de la pena de presó com si fos qualsevol cosa. Qualsevol dia de privació de llibertat afecta la persona que el pateix. I si no, que ens tanquin a nosaltres, a veure si ho entenem igual”, afirma.
Segons aquesta jurista, estudia que les motivacions de la criminalitat no responen a les penes que s'apliquen. La raó de l'augment de la delinqüència no és, a parer seu, que hi hagi penes massa baixes. Posa com a exemple els delictes contra la propietat.
"Els delictes patrimonials tenen penes molt altes al nostre país, i tot i així tenim molts delictes d'aquest tipus". La raó, adverteix, és que “els motius no són les penes sinó la desigualtat, les borses de marginalitat i les dificultats de tirar endavant”.
Aclareix que amb això no està justificant la delinqüència. Però sí que insisteix que "tu no pots lluitar contra el delicte només amb la pena de presó". En el cas de les violacions, afirma que “no podem lluitar contra les agressions sexuals només amb el codi penal”.
Crítiques a l'experta
Als comentaris li pregunten com és que a El Salvador s'ha reduït el crim de manera tan important aplicant la mà dura contra els delinqüents. Són molts els que pensen que la situació a Catalunya se n'ha anat de les mans, i cal més contundència. Ara mateix, per exemple, s'està debatent una reforma del codi penal per tallar la multireincidència.
Les agressions sexuals han estat precisament un dels delictes que més s'ha disparat a Catalunya els darrers anys. Una tipologia sexual que admet el debat sobre com solucionar el problema des de l'arrel, per exemple amb educació sexual. Això no està renyit amb penes de presó més dures per als violadors.
Més notícies: