Santos Cerdán i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les, asseguts en un sofà
POLÍTICA

Junts examinarà aquest dilluns el seu acord amb el PSOE

Carles Puigdemont farà una roda de premsa al final de la reunió per explicar les conclusions

Molts s'han parlat darrerament sobre les turbulentes relacions entre Junts i el PSOE. La crisi al Govern de Pedro Sánchez ha reobert els dubtes sobre si Junts farà caure al govern o seguirà sostenint-ho. Els postconvergents, de moment, mantenen la prudència.

Carles Puigdemont ha decidit que ara mateix és més útil sostenir el Govern de Pedro Sánchez que fer-ho caure. Un govern feble permet exercir més pressió sobre el PSOE per obtenir concessions. En canvi, pactar amb el PP i Vox una moció de censura i la incertesa d'unes noves eleccions no és gaire atractiu.

Muntatge de Puigdemont i Sánchez tristos

Però ja ha passat un any de l'Acord de Brussel·les entre Junts i el PSOE, i els postconvergents volen fer balanç de les foteses i debilitats del pacte. Carles Puigdemont liderarà aquest dilluns la reunió de l'executiva de Junts per valorar l'estat de les relacions amb els socialistes. El mateix Puigdemont farà una roda de premsa amb les conclusions de la reunió.

Serà també una oportunitat per a Puigdemont de tenir més visibilitat, després de la seva elecció com a president de Junts. L'expresident no exerceix com a cap d'oposició, i els missatges públics són sempre a través de Twitter. Això li resta protagonisme, per exemple en comparació amb un Salvador Illa engrandit.

Relacions marcades per la desconfiança

L'Acord de Brussel·les es va signar per la necessitat de totes dues formacions. Però des del principi va estar marcat per la desconfiança de Junts cap al PSOE, i un any després, en lloc de desaparèixer, s'ha incrementat. El motiu principal de tensió continua sent l'amnistia.

El text de l'acord deixava clar que "les conclusions de les comissions de recerca de la legislatura vinent es tindran en compte amb l'aplicació de la llei d'amnistia". A més, esmentava el lawfare, tema clau que havia impedit fins aleshores materialitzar l'acord.

El PSOE va vendre aquell acord com a "històric" en el camí de la reconciliació que Pedro Sánchez ha impulsat a Catalunya. Junts, en canvi, va justificar l'acord com una oportunitat històrica per condicionar el govern espanyol a favor dels interessos de Catalunya.

Des d'aleshores, Junts ha defensat sempre que la lleialtat no és cap al PSOE sinó cap als catalans. I s'ha vanagloriat de tenir el PSOE i Pedro Sánchez menjant de la mà. La realitat és que un any després, l'amnistia no s'aplica i moltes de les promeses socialistes han quedat al tinter.

Pressió amb els pressupostos

Carles Puigdemont podria comparèixer demà en roda de premsa per dir que trenquen l'acord per incompliment del PSOE. Però no ho faran. Això suposaria perdre la seva posició privilegiada al Congrés per continuar obtenint concessions de cara al seu electorat.

En tot cas, la reunió de Brussel·les pot servir Junts per marcar un perfil més dur amb els socialistes. Sobretot ara que hi ha els pressupostos en joc. Un exemple és el traspàs de les competències en immigració per a Catalunya, que s'anunciarà de manera imminent.

A més, es negocien més recursos per a Catalunya, que Junts utilitza per competir amb el finançament singular d'ERC. Gràcies a aquesta estratègia, Junts es presenta com un govern a l'ombra que aconsegueix coses per als catalans mentre Salvador Illa serveix els interessos del PSOE.

➡️ Política

Més notícies: