Pla mitjà de Laia Estrada parlant des d'un escenari amb una mà mig aixecada i de fons diversos dirigents de la CUP com Laure Vega o Xavi Pellicer amb cara trista
POLÍTICA

Un exdiputat de la CUP fa un repàs històric i fica més pressió a la cúpula

Albert Botran, de Poble Lliure, acusa la direcció dels mals resultats i la manca d'autocrítica

Els mals resultats de la CUP a les eleccions catalanes del 12 de maig han provocat una guerra interna entre diversos sectors. Un és Poble Lliure, que fa només uns dies va emetre un comunicat demanant un relleu a la cúpula per impulsar una nova estratègia. En una entrevista a Vilaweb, l'exdiputat al Congrés Albert Botrán, pertanyent a Poble Lliure, fa una crítica profunda a l'actual direcció i demana una refundació del partit.

La crítica d'Albert Botrán arriba després del comunicat de Poble Lliure i d'altres dards com el del grup Per Un Independentismo de Combate (PUIC) o el de l'exdiputat al Parlament Josep Busqueta. Tot i això, la de Botrán és la més dura plantejada fins ara. No només acusa l'actual direcció de la crisi del partit, sinó també la falta d'autocrítica que agreuja encara més la situació.

Albert Botran veu “preocupant que ERC s'enganxi una patacada històrica i nosaltres no ho aprofitem”, i diu que “és una cosa que ha de preocupar qualsevol persona de la CUP”. Diu que a la CUP “hem anat perdent la utilitat que la gent ens donava” i “se'ns ha vist com un actor que no aportava gaires canvis”.

Demana autocrítica i responsabilitats

Però, a més, demana autocrítica: "Sortir i dir que som víctimes d'una onada reaccionària o que la gent de desenganya de les esquerres perquè ERC no fa polítiques d'esquerres és mostrar només una part de la fotografia". Botran recorda que “nosaltres som part, no un decorat”, i per això exigeix “assumir responsabilitats”.

L'exdiputat creu que el que ha de fer la CUP és preguntar-se “què es podria haver fet diferent perquè tot això no fos malament”. Acusa la direcció de no haver fet prou per canviar les coses, i d'haver-se implicat realment amb la independència. Sobre la dimissió de líders, demana responsabilitats i creu que també cal canviar els lideratges a ERC (Oriol Junqueras) i Junts (Carles Puigdemont).

Prendre decisions valentes

Tot i així, Botran confia en el procés de refundació que va iniciar fa mesos la CUP, i que “si tot va bé ha d'eixamplar l'espai, incorporar cares noves i superar les limitacions de discurs i projecció”. Posa com a exemple el model de Guanyem Girona, amb Lluc Salellas al capdavant. Destaca la seva ambició, no convèncer-se amb la crítica a la resta de forces, sinó voler ser el centre de la vida política.

En un al·legat final, Botran afirma que “la CUP s'ha de prendre seriosament la refundació” i que “no n'hi ha prou amb anar tirà i atribuir totes les mancances al fet que la situació no ens acompanya”. Un problema de la CUP, diu, és que “sempre va mirant pel retrovisor qui la critica dient-li reformista”. Creu que cal ser valents per “tenir clar on vols anar i prendre decisions sense por de perdre les essències o quedar absorbits pel sistema”.

La crítica d'Albert Botran revifa l'enfrontament entre les dues ànimes de la CUP, la socialista (Endavant) i la independentista (Poble Lliure). Al Poble Lliure consideren que l'organització fa massa temps que està segrestada per Endavant, i que per això s'ha abandonat la implicació amb la independència. Creuen que ha arribat el moment de canviar per acabar amb el sectarisme, ampliar la base i tornar a enganxar la gent.

➡️ Política

Més notícies: