Europa, disposada a carregar-se a pagesos i pescadors catalans amb la seva agenda
Les normatives de la Unió Europea asfixien el sector primari. Amb l'argument del canvi climàtic creix la burocràcia, els dies sense treballar i la hipocresia amb altres països
El sector primari ha dit prou. Les mobilitzacions de les darreres setmanes a tot Europa han arribat a Catalunya i se sumen a una llarga llista de reivindicacions. Ara són els agricultors els qui estan farts de les prohibicions i restriccions que imposa la Unió Europea, però ja fa anys que els pescadors avisen d'unes normatives asfixiants. Les autoritats europees s'excusen en el canvi climàtic per marcar agenda, mentre exporten aliments d'altres països com el Marroc, molt més barats perquè no han de complir les mateixes lleis.
És surrealista. Els costos de producció han augmentat per als agricultors, com en tots els sectors productius. A més, la nova regulació europea, que vol reduir les emissions de CO2, asfixia encara més el marge de preus de pagesos i ramaders. 'El Pacte Verd Europeu' de la UE exigeix al camp una "producció respectuosa" amb el medi ambient, cosa que es tradueix en diverses restriccions que encareixen el producte.
Europa pretenia que els agricultors destinin el 4% de la seva terra cultivable a característiques no productives, que els cultius siguin rotatoris i que redueixin un 50% l'ús de fertilitzants. Es tracta de mesures no només impopulars: van totalment en contra de la competitivitat del sector primari i el condemnen a lluitar al mercat contra qui no ha de complir cap d'aquestes normes.
Just aquest dimarts 6 de febrer, els agricultors han aconseguit la seva primera victòria. Brussel·les ha retirat del seu pla la reducció de pesticides, amb la voluntat de calmar les protestes. Ara bé, ho ha fet amb una amenaça clara cap al sector primari: "Saben que l'agricultura ha d'evolucionar cap a un model de producció més sostenible perquè les seves explotacions segueixin sent rendibles els anys vinents". La voluntat, doncs, de l'actual Comissió Europea no és canviar la seva agenda, tot el contrari.
No és, doncs, un moviment casual, fa temps que el camp de tot Europa ha dit prou i als Països Baixos, per exemple, ha estat clau per decantar les eleccions presidencials. A Catalunya les mobilitzacions han començat aquests darrers dies i van en la mateixa direcció.
Fa anys que els pescadors pateixen l'agenda europea
Si hi ha algú que ja fa anys que és perjudicat per la hipòcrita agenda europea són els pescadors. La flota catalana ha vist com el període de veda augmenta any rere any. La pesca d'arrossegament, per exemple, està obligada a parar durant tres mesos, més els dies que s'ha de quedar sense salpar per complir la normativa. Ara mateix calculen que només els deixen treballar durant vuit mesos a l'any i l'objectiu és que el 2025 només puguin anar a la mar un 60% dels dies feiners.
Quan hi ha veda, els treballadors van a l'atur, mentre que els patrons i els armadors han d'esperar que arribi una subvenció d'Europa, que no sempre es cobra. A la mínima infracció es queden sense. Imaginin-se només cobrar gairebé la meitat del sou en un any. És el pla de la Unió Europea pluriennal de la Mediterrània, que a la pràctica significarà l'extinció d'aquest sector a casa nostra. Hi haurà cada cop menys peix -si no es pot anar a la mar, ja em diran a quin preu el trobarem- i més producte de piscifactoria.
Mentrestant, la Generalitat anunciava fa tres dies que pagarà els contractes de pràctiques dels joves pescadors acabats de titular. El que haurien d'explicar és a quines barques podran fer les pràctiques si en pocs anys només podran pescar sis mesos a l'any.
Aquesta és l'agenda actual de la Unió Europea: combatre la idea del canvi climàtic posant traves i restriccions al sector primari, que és asfixiat i veu com les administracions locals tampoc no li fan cas. Falten pocs mesos per a les eleccions europees. Si algú es pregunta si serveixen d'alguna cosa i si val la pena anar a votar, que recordin els seus agricultors i pescadors.
Més notícies: