Diversos tractors en una carretera totalment tallada en una protesta

POLÍTICA

Els agricultors col·lapsen les principals carreteres de Catalunya aquest dimarts

Aquest dimarts han començat les protestes dels agricultors a tot el país i els seus impulsors asseguren que els talls duraran entre 24 i 48 hores

El camp català se suma a la indignació i surt a protestar. Els agricultors de tota Espanya han seguit l'exemple dels seus col·legues europeus i han anunciat multitud de talls de carreteres. A Catalunya, les protestes s'han estès a les principals carreteres, especialment a Lleida, i es preveu que els talls durin almenys 24 hores.

Les carreteres tallades aquest dimarts al matí

Aquest mateix matí, cap a les 10.30, les mobilitzacions han parat el trànsit de l'autovia A-2 a la localitat de Fondarella. A més, a aquest tall s'hi han sumat els de l'autopista AP-2 i la carretera nacional N-240 a l'altura de Montblanc. D'aquesta manera han tallat les connexions per carretera entre Barcelona i Lleida i entre Lleida i Tarragona.

Pel que fa a la Catalunya central, les protestes han afectat la circulació de diverses vies. La carretera C-16 ha estat tallada en tots dos sentits a Sallent, a més de l'Eix Transversal o C-25 i la C-17.

CARRETERES TALLADES A CATALUNYA PER PROVÍNCIES

ProvínciaVies
Barcelona

AP-7, C-15, C-16, C-17, C-25

Tarragona

AP-2, AP-7, C-14, C-51, N-240, N-420

Lleida

A-2, C-14, L-200, LV-2001, N-IIa, N-II, LL-11.

Girona

AP-7, N-II, N-260

Segons la informació atorgada pel Servei català de trànsit, els manifestants han tallat altres vies. Aquestes són les carreteres C-14 a Alcover i C-15 a l'altura de Vilafranca del Penedès.

A Girona, s'ha organitzat aquest matí una tractorada al centre de la ciutat. A més, els participants pretenen tallar la nacional N-II i la concorreguda autopista AP-7. Simultàniament, hi ha altres mobilitzacions en marxa, que tenen previst actuar a algunes carreteres del Pirineu català, com la nacional N-260 a la Seu d'Urgell.

Motius de la protesta

Amb una mica de retard respecte a Europa, els agricultors espanyols i catalans comencen les protestes. L'objectiu és el mateix: posar l'accent sobre la política agrària de la UE. Els pagesos protesten pel fet que la legislació fa econòmicament inviable la seva tasca.

Els agricultors expliquen que la inflació en els aliments és deguda a la legislació europea i, de vegades, nacional, que pugen dramàticament els costos. Segons el Ministeri d'Agricultura, el 2022, els costos de producció agrària van augmentar un 32%. I a això cal afegir-hi la pujada de l'SMI i de les cotitzacions socials.

Els pagesos denuncien que, alhora que es fa impossible la producció aquí, s'importa de països com el Marroc. De fet, ahir sabíem que les delegacions al Marroc d'empreses agroalimentàries espanyoles havien augmentat un 35%. És a dir, que se sorteja l'infern burocràtic produint fora per després importar el producte.

Talls de circulació per tot Catalunya

Per tot això, els agricultors han començat les protestes aquest mateix matí amb talls de carreteres. Han començat ja les primeres concentracions de tractors a les Terres de l'Ebre, Cerdanya, Alt Urgell, Lleida i Comarques Centrals. A les 7:30 han arrencat les marxes des de Lleida i els talls de carreteres ja són generalitzats.

Les previsions avui són tallar l'A2 al voltant de Fondarella i l'AP-7 a l'altura de Medinyà. Així mateix, es preveuen talls a multitud de localitats com Santa Perpètua de Mogoda, Montblanc, Vic, Parets del Vallès i Sant Fruitós.

A les Terres de l'Ebre s'esperen concentracions a N-340. En principi, els talls duraran entre 24 i 48 hores.