Muntatge amb 3 plànols mitjans d'Ione Belarra, Yolanda Díaz i Irene Montero somrient
POLÍTICA

Podemos estreny el setge a Yolanda Díaz

Consultaran a les bases sobre l'acord de coalició PSOE-Sumar

Tots els focus de la negociació per la investidura se centren a Junts. El PSOE continua intentant acostar posicions amb els independentistes catalans per lligar la legislatura. Però mentres, hi ha una altra derivada en què amb prou feines ningú es fixa i que pot acabar sent un seriós problema per a Pedro Sánchez.

Es tracta de la guerra oberta entre Podem i Sumar. Els morats no perdonen a Yolanda Díaz la purga desfermada durant la conformació de la confluència quan el president del Govern va convocar per sorpresa eleccions anticipades. Des de llavors, les relacions s'han anat degradant de manera irreversible.

El partit d'Irene Montero i Ione Belarra prepara una nova ofensiva contra la direcció de Sumar. Consultaran a les bases sobre l'acord de coalició entre el PSOE i Sumar per pressionar Yolanda Díaz. Els socialistes, que ja han vist el problema, han demanat a la vicepresidenta que lligui curt els díscols.

Objectiu, mobilitzar les bases

Al PSOE són conscients que Pedro Sánchez va camí de ser president d'un govern més dividit que mai. La principal preocupació és Junts, no només per la investidura sinó també perquè podrien tombar el govern en qualsevol moment. En aquest sentit, també hi ha inquietud amb els cinc diputats de Podem.

El PSOE tem que la guerra oberta entre Irene Montero i Yolanda Díaz acabi esclatant als morros de Pedro Sánchez. Des de Ferraz ja han donat un toc d'atenció a Díaz perquè apaivagui els morats. Però no ho tindrà fàcil, d'acord amb els passos que va fent Podem per debilitar la seva posició.

Primer pla de la Ministra d'Igualtat de Podem Irene Montero amb cara trista

La consulta sobre l'acord de coalició és un intent de Podem de mobilitzar les seves bases davant dels fets consumats a Sumar. Volen demostrar que a l'anterior legislatura va ser Unides Podem qui va marcar el pas al PSOE. I que amb Yolanda Díaz, Sumar s'ha sotmès al PSOE i ara són els socialistes els que porten la iniciativa.

Guerra oberta

L'origen del problema i el que més cou a Podem és el veto a Irene Montero perquè els morats poguessin entrar a la confluència. Com que les eleccions es van convocar per sorpresa i amb prou feines hi va haver temps, Yolanda Díaz ho va aprofitar per no convocar primàries. Des d'aleshores, la líder de Sumar ha anat arraconant els diputats de Podem per diluir-los a l'amalgama del seu partit.

L'últim desaire, la gota que ha fet vessar el got, ha estat deixar Podem sense portaveu al Congrés dels Diputats. Els morats ja no tenen tan clar que continuïn dins de la confluència. Si hi ha eleccions anticipades, es plantegen molt seriosament trencar amb Yolanda Díaz i presentar-se per separat.

La incògnita és saber què passarà si finalment hi ha investidura i la legislatura comença a caminar. Yolanda Díaz podrà consolidar aleshores la seva posició. Els morats li han demanat que retingui Igualtat, però els plans de la vicepresidenta són sacrificar aquest ministeri per conservar Treball i tres carteres més en què col·locar la seva gent de confiança.

Debat estratègic

Podem acusa Yolanda Díaz i els seus d'autoritarisme, i la seva resposta és consultar les bases per marcar múscul democràtic davant de Sumar. “Tenim la responsabilitat de cuidar la nostra manera de fer política, en equip. Per això hem iniciat un procés de reflexió i debat col·lectiu per tal de fixar el nostre full de ruta per a aquesta nova etapa que comença”, diuen des de la direcció.

Podem ha convocat una conferència política el 4 de novembre per “recollir tota la intel·ligència col·lectiva de les bases”. L'ofensiva estada ha causat preocupació a Sumar, on esperen que l'arrencada de la legislatura aplaqui els ànims. A la llarga, ningú no pot assegurar que els morats assumeixin el seu rol dins de la confluència.

Més enllà de les picabaralles personals, Podem i Sumar xoquen per l'estratègia. Podem acusa Sumar d'haver convertit el projecte de l'esquerra transformadora en una marca blanca del PSOE. En canvi, Sumar defensa la necessitat abandonar la confrontació per construir una esquerra més àmplia i integradora.

➡️ Política

Més notícies: