
Podem estreny el setge a Yolanda Díaz
Consultaran a les seves bases sobre l'acord de coalició PSOE-Sumar
Tots els focus de la negociació per a la investidura se centren en Junts. El PSOE continua intentant acostar posicions amb els independentistes catalans per lligar la legislatura. Però mentrestant, hi ha una altra derivada en la qual gairebé ningú es fixa i que pot acabar sent un seriós problema per a Pedro Sánchez.
Es tracta de la guerra oberta entre Podemos i Sumar. Els morats no perdonen a Yolanda Díaz la purga desfermada durant la conformació de la confluència quan el president del Govern va convocar per sorpresa eleccions anticipades. Des de llavors, les relacions s'han anat degradant de manera irreversible.
El partit d'Irene Montero i Ione Belarra prepara una nova ofensiva contra la direcció de Sumar. Consultaran les seves bases sobre l'acord de coalició entre el PSOE i Sumar per pressionar Yolanda Díaz. Els socialistes, que ja han vist el problema, han demanat a la vicepresidenta que lligui curt els díscols.
Objectiu, mobilitzar les bases
Al PSOE són conscients que Pedro Sánchez va camí de ser president d'un govern més dividit que mai. La principal preocupació és Junts, no només per la investidura sinó també perquè podrien tombar el govern en qualsevol moment. En aquest sentit, també hi ha inquietud amb els cinc diputats de Podemos.
El PSOE tem que la guerra oberta entre Irene Montero i Yolanda Díaz li acabi esclatant als morros a Pedro Sánchez. Des de Ferraz ja han donat un toc d'atenció a Díaz perquè apaivagui els morats. Però no ho tindrà fàcil, a tenor dels passos que va donant Podemos per debilitar la seva posició.

La consulta sobre l'acord de coalició és un intent de Podemos de mobilitzar les seves bases davant els fets consumats a Sumar. Volen demostrar que en l'anterior legislatura va ser Unidas Podemos qui va marcar el pas al PSOE. I que amb Yolanda Díaz, Sumar s'ha sotmès al PSOE i ara són els socialistes qui porten la iniciativa.
Guerra oberta
L'origen del problema i el que més cou a Podemos és el veto a Irene Montero perquè els morats poguessin entrar en la confluència. Com que les eleccions es van convocar per sorpresa i gairebé no hi va haver temps, Yolanda Díaz ho va aprofitar per no convocar primàries. Des de llavors, la líder de Sumar ha anat arraconant els diputats de Podemos per diluir-los en l'amalgama del seu partit.
L'últim desaire, la gota que ha fet vessar el got, ha estat deixar Podemos sense portaveu al Congrés dels Diputats. Els morats ja no tenen tan clar que continuïn dins de la confluència. Si hi ha eleccions anticipades, es plantegen molt seriosament trencar amb Yolanda Díaz i presentar-se per separat.
La incògnita és saber què passarà si finalment hi ha investidura i la legislatura comença a caminar. Yolanda Díaz podrà consolidar llavors la seva posició. Els morats li han demanat que retingui Igualtat, però els plans de la vicepresidenta són sacrificar aquest ministeri per conservar Treball i altres tres carteres en què col·locar la seva gent de confiança.
Debat estratègic
Podemos acusa Yolanda Díaz i els seus d'autoritarisme, i la seva resposta és consultar les bases per marcar múscul democràtic davant Sumar. “Tenim la responsabilitat de cuidar la nostra manera de fer política, en equip. Per això hem iniciat un procés de reflexió i debat col·lectiu amb la finalitat de fixar la nostra fulla de ruta per a aquesta nova etapa que comença”, diuen des de la direcció.
Podemos ha convocat una conferència política el 4 de novembre per “recollir tota la intel·ligència col·lectiva de les bases”. L'ofensiva morada ha causat preocupació a Sumar, on esperen que l'inici de la legislatura apaivagui els ànims. A la llarga, ningú pot assegurar que els morats assumeixin el seu rol dins de la confluència.
Més enllà de les rancúnies personals, Podemos i Sumar xoquen per l'estratègia. Podemos acusa Sumar d'haver convertit el projecte de l'esquerra transformadora en una marca blanca del PSOE. En canvi, Sumar defensa la necessitat d'abandonar la confrontació per construir una esquerra més àmplia i integradora.
Més notícies: