Una estrella de TV3 a les llistes de Carles Puigdemont?
Junts prepara unes llistes amb exconvergents, figures del món empresàries i estrelles mediàtiques i polítiques
Carles Puigdemont té previst anunciar la seva candidatura a les eleccions catalanes aquesta tarda a Elna, una localitat del sud de França amb forta càrrega emocional. A Catalunya és sinònim de resistència en record de la maternitat que va acollir centenars de mares refugiades de la guerra civil. Junts vol embolicar la campanya amb l'èpica i envoltar-se de figures de prestigi per rellançar les seves expectatives electorals.
En aquest sentit, segons avança El Confidencial, Puigdemont estaria temptejant el periodista Antoni Bassas per acompanyar-lo a les llistes. El directiu del Diari Ara i estrella televisiva de TV3 i Catalunya Ràdio fa temps que és altaveu inquebrantable de la causa juntaire. La seva presència no només donaria solfa mediàtica a la llista de Junts sinó que també serviria per reforçar el viratge ideològic iniciat per l'expresident.
Puigdemont vol acompanyar l'èpica i el prestigi d'un gir a la dreta que també es veurà reflectit a les llistes. El seu pla és incorporar exconvergents, gent procedent d'Unió Democràtica i figures influents del món empresarial. També vol donar un paper rellevant a Artur Mas, per culminar el retorn a la vella Convergència i compaginar la il·lusió independentista amb una proposta d'ordre en matèria d'immigració i seguretat.
Antoni Bassas, exconvergent i puigdemontista
Procedent del nacionalisme català conservador que durant anys va orbitar al voltant de CiU i el pujolisme, Antoni Bassas ha estat un dels més entusiastes defensors de la causa processista. "L'1-O em vaig sentir com els negres d'Alabama", va arribar a procalamar, mentre esperonava els partits en el seu enfrontament amb l'Estat espanyol. A la ressaca postprocés s'ha revelat com un puigdemontista de pedra picada, contribuint a la mistificació amb entrevistes panegíriques.
No és la primera vegada que Antoni Bassas se sent temptat per una aventura electoral. Fa quatre anys va sorprendre anunciant la seva incorporació com a número dos al projecte de Víctor Font, precandidat a la presidència del FC Barcelona. El seu salt a la política suposaria un nou repte per al guardonat periodista català, que defensa l'autodeterminació com la solució al conflicte català enquistat.
Bassas, aliè als rumors, segueix escrivint aquests dies a la seva columna d'opinió a l'Ara. Des d'allà adverteix que el retorn de Puigdemont tindrà un efecte limitat i que amb la seva candidatura no n'hi haurà prou a Junts per guanyar les eleccions. Per això la cúpula de Junts està estudiant meticulosament la confecció de les llistes, que marcaran el rumb d'una campanya electoral decisiva per al partit.
El seny i la rauxa
Junts té l'obligació de demostrar que no ha renunciat a res per diferenciar-se d'ERC. La tornada de Puigdemont no només vol tenir una dimensió simbòlica sinó també útil per transmetre la idea de confrontació i desafiament a l'Estat espanyol. A més d'exhibir els seus sis anys a l'exili com a mostra del cotó del seu compromís independentista, oferirà als catalans la possibilitat d'avançar cap al referèndum d'autodeterminació la legislatura vinent.
Però aquestes eleccions no només van d'independència, sinó també de la degradació social que ha situat la immigració i la seguretat al centre de l'agenda política. Per això Junts no en tindrà prou només amb reforçar el seu perfil independentista. Per diferenciar-se del PSC i ERC, però també tallar el pas a Aliança Catalana, cal presentar-se com el partit d'ordre que va ser en el seu moment Convergència.
És aquí on entren en joc figures com Artur Mas i Antoni Bassas, que representen les aspiracions de restauració de l'ordre perdut. Puigdemont assumirà el paper d'agitador per deixar anar la rauxa, mentre els vells convergents imposen el seny. Per conèixer les línies mestres ideològiques i estratègiques de Junts caldrà esperar aquesta tarda.
Més notícies: