Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

L'estratègia del Govern de Sánchez per convèncer Puigdemont

Sumar encarrega les negociacions a un activista amic dels indepes

Encara que molts ho veuen gairebé impossible, al PSOE estan convençuts que trobaran la fórmula de persuadir Carles Puigdemont i governar Espanya. No serà gens fàcil. Junts ha posat com a condició l'amnistia i un referèndum vinculant i Sánchez no està disposat a pagar un preu tan alt.

Sumar ha fet el primer pas, i en una estratègia al marge del PSOE ha designat Jaume Asens com a interlocutor. Asens, candidat d'En Comú Podem a les generals del 2019, és també qui millor relació té amb l'expresident. Ell va ser qui va contribuir a l'aliança entre l'esquerra i els independentistes la legislatura passada.

Imatge de Miriam Nogueras a la compareixença del 23-J a la seu de Junts per Catalunya

Però mai fins ara no s'havia trobat amb una missió tan espinosa. Segons revela El Periódico, Asens va intercanviar missatges amb representants de Junts la mateixa nit electoral. Després va rebre l'encàrrec de Yolanda Díaz de liderar les converses "per conèixer el posicionament de les formacions catalanes i explorar totes les vies d'acord".

Una nova pantalla del 'procés'

Jaume Asens ja ha posat fil a l'agulla, i ha demanat reunir-se no només amb Carles Puigdemont sinó també amb Toni Comín. A Sumar saben que la tasca és complicada. Però confien en la capacitat negociadora d'Asens, el seu coneixement de la realitat catalana i la seva bona relació amb l'espai independentista.

La posició de partida de Junts és clara. Puigdemont ha dit que només es deuen al seu electorat i que no es mouran un mil·límetre de les demandes. És a dir, o amnistia i referèndum d'autodeterminació, o repetició d'eleccions.

La tasca de Jaume Asens és trobar una fórmula per aconseguir el suport de Junts a la investidura d'un nou Govern. El referèndum d'autodeterminació és una línia vermella que el PSOE-Sumar marcaran clarament. Però estan disposats a obrir un nou cicle a les relacions Catalunya-Espanya.

Això és important, perquè fins ara el PSOE donava per liquiditat el procés i Sumar es va distanciar clarament de les aspiracions autodeterministes dels comuns. Junts té ara la possibilitat d'arrabassar a ERC el lideratge del 'procés', i avançar significativament en la seva ambició secessionista.

L'activista amic dels indepes

Jaume Asens va iniciar els seus passos com a activista polític a Barcelona i advocat de col·lectius antisistema. El 2014 va integrar el cercle de confiança d'Ada Colau que més tard aconseguiria el govern de la ciutat comtal. El 2015 va ser tinent d'alcalde, i el 2019 va encapçalar les llistes d'En Comú Podem a Barcelona.

Asens representava el perfil amable i conciliador dins de l'espai de Podem. Amic personal de Pablo Iglesias, també va desenvolupar una fructífera relació d'amistat amb Puigdemont. Va ser una de les persones de confiança que li va recomanar fugir a Brussel·les després de la fallida declaració d'independència l'octubre del 2017.

També va ser ell qui va facilitar la reconstrucció dels ponts entre el processisme i l'esquerra espanyola després del suport del PSOE al 155. El seu paper va ser clau per a les negociacions dels indults i la supressió del delicte de sedició al codi penal. Res comparat amb la titànica tasca que ara té.

➡️ Política

Més notícies: