Imatge en una seu de Podemos de Ione Belarra, Pablo Iglesias i Irene Montero

POLÍTICA

Podemos i Izquierda Unida, final del cicle 15M

Fracàs absolut dels fins ara socis de govern de Pedro Sánchez

En aquestes últimes eleccions, és difícil adjudicar un perdedor clar. El moviment independentista a Catalunya, Ada Colau a Barcelona, Ciutadans o el PSOE són alguns dels candidats a aquest dubtós títol. Un altre dels que aspira a coronar-se com un dels principals fracassos d'aquest 28-M és clarament Podemos i Izquierda Unida.

El partit fundat per Pablo Iglesias i liderat per Ione Belarra ha patit diversos cops. Alguns d'ells són els més contundents. Madrid, València o Barcelona són diversos dels fiascos de la formació morada en les eleccions municipals i autonòmiques del 2023. Ni tan sols la coalició amb Izquierda Unida ha servit per salvar els mobles.

Primer pla de Ione Belarra de Podem amb un micròfon a la mà en un míting

Fracàs autonòmic

Unidas Podemos i IU han comparegut en 10 de les 12 comunitats autònomes en què hi havia eleccions aquest diumenge. I el missatge que han rebut per part dels ciutadans no podia ser més clar: han aconseguit només 15 parlamentaris, quedant molt lluny dels 47 que van obtenir el 2019. A més, els resultats els fan perdre Aragó, la Comunitat Valenciana, Canàries i Balears, governs autonòmics que cogovernaven.

Destaca especialment la caiguda a Madrid i a la Comunitat Valenciana. A l'Assemblea de Madrid, la formació morada (liderada per Alejandra Jacinto) es va quedar sense representació, perdent els 10 escons que va aconseguir Pablo Iglesias el 2021. A la Comunitat Valenciana, Héctor Illueca també es queda fora del parlament després de perdre els 8 escons que van guanyar en els seus anteriors comicis (i que els va permetre governar juntament amb el PSOE).

Imatge de Ione Belarra, Irene Montero i Alberto Garzón al Congrés dels Diputats

Però l'enfonsament dels de Pablo Iglesias i Alberto Garzón no acaba aquí. A més de perdre representació a les comunitats de Madrid i València, no han aconseguit entrar a Castella - La Manxa, Cantàbria i Canàries. A més, a Astúries han passat de 4 escons al 2019 a només 1 en l'actualitat.

Ni tan sols a les ciutats poden aguantar

El fracàs de Podemos i Izquierda Unida també s'ha vist reflectit en les eleccions municipals. A Madrid, Roberto Sotomayor s'ha quedat sense regidors. Tampoc entra Pilar Lima a València (tot i que aquí la formació ja era extraparlamentària). A Barcelona, Ada Colau perdrà l'alcaldia després de ser superada per Xavier Trias (Junts) i Jaume Collboni (PSC).

Podemos també perd els 2 regidors que havia guanyat el 2019 a Saragossa i es queda sense representació. IU, en canvi, baixa de 3 a 2 regidors a la capital aragonesa. El partit lideral per Ione Belarra i Irene Montero també es queda sense representació Murcia ciutat. A Cadis, més del mateix. Allà, es s'han presentat per separat d'Adelante i IU, que baixen de 13 a 6 regidors. Sí que s'han presentat junts a Sevilla ciutat, però ni així han evitat perdre 2 dels 4 regidors que van aconseguir el 2019.