L'esquerra propalestina redobla la seva ofensiva a Catalunya
Estudiants i activistes duen a terme diverses accions per exercir més pressió sobre governs i institucions
L'esquerra ha enarborat la bandera palestina i utilitza les seves estratègies habituals per imposar les seves idees i impedir el debat sobre un conflicte complex com el del Pròxim Orient. L'esquerra catalana ha augmentat les últimes hores el nivell de tensió amb diverses mobilitzacions demanant la fi de les hostilitats d'Israel a Gaza. Una d'aquestes protestes va acabar amb la intervenció dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra.
El primer focus de tensió va ser la Universitat de Barcelona, on un centenar d'activistes va bloquejar els accessos alterant la normalitat acadèmica. Es van suspendre les classes en almenys quatre facultats, i hi va haver una protesta a la plaça Universitat per exigir als governs la fi de la complicitat amb Israel. Darrere de les mobilitzacions hi havia el sindicat estudiantil de l'esquerra independentista (SEPC), així com entitats estudiantils de solidaritat amb el poble palestí.
Els estudiants esquerrans van bloquejar també els accessos a la Universitat Autònoma de Barcelona, en solidaritat amb la causa. El sindicat unionista S'ha Acabat va denunciar l'alteració del funcionament de la vida acadèmica i va demanar la sanció als estudiants responsables. “No hi ha cap justificació”, van al·legar, “per tancar un dia sencer la universitat per una vaga externa als problemes dels joves”.
Especialment bel·ligerant és el grup d'estudiants de la UB que s'organitzen al voltant de les sigles Universitats amb Palestina i Grup de Palestina UB. Aquests estudiants fa dies que estan acampats per exercir pressió sobre les autoritats acadèmiques, en un claustre extraordinari van aprovar una moció per demanar la ruptura institucional amb Israel. Tot i aconseguir l'objectiu, els estudiants segueixen acampats.
Tensió amb la policia a Barcelona
Activistes propalestina van fer ahir una performance en solidaritat amb Palestina davant de la seu de promoció econòmica de la Generalitat. La presència dels activistes en un edifici institucional va obligar els antiavalots a intervenir, generant moments de tensió que va acabar amb la dissolució de la convocatòria. Els agents van reprendre el control de l'espai amb un ampli cordó que va aconseguir restablir la tranquil·litat.
En una roda de premsa anterior a les càrregues policials, els activistes van demanar que el proper govern català trenqui relacions amb Israel en solidaritat amb Palestina. Els activistes van titllar de “vergonya” l'actuació de la policia, tot recordant que la seva era una protesta pacífica. La seva acció va comptar amb la complicitat d'altres organitzacions d'esquerres de Barcelona, que també van denunciar les càrregues policials.
Objectiu, exercir més pressió
Tot i que el Govern de Pedro Sánchez està liderant un corrent diplomàtic propalestí a Europa, l'esquerra no en té prou i en vol més. Les darreres accions a Barcelona tenen com a objectiu exercir més pressió sobre el govern català perquè trenqui relacions amb Israel. L'esquerra propalestina a Catalunya nega sistemàticament qualsevol debat i ara redobla la pressió amb accions.
Més notícies: